Журнал «СОЦІАЛЬНА РОБОТА ТА СОЦІАЛЬНА ОСВІТА»

3 лютого 2021

Журнал «Соціальна робота та соціальна освіта» – вітчизняне періодичне наукове фахове видання, започатковане науковцями Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини у 2018 році.

Зареєстровано Міністерством юстиції України (наказ від 04.04.2018 р. № 1026/5). Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації (Серія КВ №23260-13100Р). Міжнародний стандартний номер періодичного друкованого видання ISSN 2618-0715. Сайт журналу: http://srso.udpu.edu.ua/.

У 2020 році журнал «Соціальна робота та соціальна освіта» внесено до переліку наукових фахових видань України категорії Б (наказ МОН України від 26.11.2020 № 1471), в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт (спеціальності: 231 – Соціальна робота; 011 – Освітні, педагогічні науки; 015 – Професійна освіта; 016 – Спеціальна освіта).

Журнал розраховано на широку аудиторію науковців і практиків – фахівців соціальної сфери, соціальних працівників, соціальних педагогів, учителів шкіл, викладачів вищих закладів освіти, здобувачів вищої освіти, наукових ступенів у галузі соціальної роботи та суміжних спеціальностей.

Інтерес до проблем соціальної роботи та соціальної освіти постійно зростає, що зумовлено закономірностями суспільного розвитку і високою соціальною потребою підвищення якості підготовки фахівця-професіонала, заснованої на гуманістичних ідеалах і принципах, з урахуванням його соціальних запитів, здібностей, інтересів, досвіду роботи тощо. Означене вище пояснюється потребою вирішення назрілих у суспільстві проблем, з-поміж яких: соціальна адаптація воїнів АТО, вимушених переселенців; розвиток соціальності дітей з особливим освітніми потребами в умовах інклюзивної освіти та підготовка суспільства до їх сприйняття у масовій школі; соціально-педагогічна корекція поведінки наркозалежних, сприяння їх ресоціалізації соціально-педагогічними засобами; відновлення міжпоколінних зв’язків та організація змістовного дозвілля людей похилого віку; профілактика насилля у сім’ї та шкільному середовищі; гендерне виховання дітей та молоді тощо.

Є ще ціла низка проблем, пов’язаних із розробкою і практичним впровадженням наукового, теоретичного знання в сучасну практику соціальної роботи; проблем, які спонукали наукове співтовариство прийняти рішення про відкриття ще одного спеціалізованого видання – журналу «Соціальна робота та соціальна освіта».

Метою видання є оприлюднення результатів наукових досліджень та інформування громадськості про розвиток теорії, методології, практики соціальної роботи та соціальної освіти, розвиток професійних компетентностей соціальних працівників. З-поміж основних напрямів діяльності журналу – публікація праць вітчизняних та зарубіжних науковців, здобувачів вищої освіти; консультування здобувачів наукових ступенів у галузі соціальної роботи та суміжних спеціальностей; інформування громадськості про наукові форуми (семінари, конференції, круглі столи) та результати наукових досліджень (дисертації, монографії) в галузі соціальної роботи.

Відповідно до тематичної спрямованості публікацій журнал містить такі рубрики: «Теорія і методика соціальної роботи та соціальної освіти», «Практика соціальної роботи та соціальної освіти», «Розвиток професійних компетентностей», «Молодіжна робота», «Історія соціальної роботи та соціальної освіти», «Рецензії». Разом з тим, рубрикатор журналу є гнучким, варіативним, відповідає актуальним проблемам наукових досліджень у галузі соціальної роботи та соціальної освіти. Сторінки журналу відкриті для активного обговорення концепції розвитку наукового видання. Тому ми будемо вдячні авторам і читачам журналу за конструктивні зауваження, пропозиції та побажання, надіслані на адресу редакції (Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, вул. Садова 28, кім. 202, м. Умань, Черкаська обл., 20300) або електронну адресу (srso@udpu.edu.ua).

Якість публікацій забезпечує редакційна колегія, до складу якої увійшли провідні науковці Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, інших закладів вищої освіти, представники науково-педагогічної громадськості України та зарубіжжя.

Редакційна колегія журналу «Соціальна робота та соціальна освіта» запрошує до співпраці вітчизняних і зарубіжних дослідників.

З повагою та надією на подальшу співпрацю

редакційна колегія журналу «Соціальна робота та соціальна освіта»