Вербовська Оксана Василівна

ПІБ здобувача: Вербовська Оксана Василівна

Тема наукового дослідження: “Професійна реабілітація осіб з інвалідністю в умовах реабілітаційного центру”

Рік вступу: 2020

ПІБ наукового керівника: Кравченко Оксана Олексіївна доктор педагогічних наук, доцент

Місце роботи: директор Київського міського центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів

Наукова-дослідницька діяльність

Статті у наукових виданнях:

  • Вербовська О.В. Професійна реабілітація людей з інвалідністю в умовах реабілітаційного центру. Соціальна робота та соціальна освіта. 2022. Вип. 1(8).

Статті у фахових наукових виданнях, що затвердженні МОН:

  • Вербовська О.В. Професійна реабілітація людей з інвалідністю в умовах реабілітаційного центру. Соціальна робота та соціальна освіта. 2022. Вип. 1(8). 
  • Вербовська Оксана, Кравченко Оксана. Комплексна реабілітація засобами інклюзивного туризму: з досвіду Київського міського центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів. Соціальна робота та соціальна освіта. 2022. Вип. 2 (9). С. 176-185.

Інші статті:

  • Вербовська О. В. Професійна реабілітація осіб з інвалідністю. Молодь. Наука. Освіта: матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції  (Умань, 2021 р.). Умань : ВІЗАВІ, 2021. С. 66–71.
  • Кравченко О. О., Вербовська О. В. Становище вразливих категорій населення в умовах пандемії Актуальні проблеми підготовки фахівців соціальної сфери : матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (Умань, 22 квітня 2021 р.). Умань : Візаві, 2021. С. 43–46.
  • Кравченко О. О., Вербовська О. В.  Соціально-психологічна реабілітація дітей та молоді з особливими освітніми потребами засобами інклюзивного туризму: з досвіду УДПУ імені Павла Тичини. Актуальні проблеми соціальної педагогіки та соціальної роботи : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. м. Умань, 12 жовт. 2021 р. та ІІ Міжнар. наук.-практ. симпозіуму з інклюзивного туризму м. Умань, 27 трав. 2021 р. / МОН України, Уманський держ. пед. ун-т імені Павла Тичини, Рівненський держ. гуманіт. ун-т [та ін.] ; [ред. кол.: Коляда Н. М., Кравченко О. О., Албул І. В. [та ін.]. Умань : Візаві, 2021. С. 47–50.
  • Кравченко О. О., Вербовська О.В.  Інклюзивний туризм як освітній компонент у підготовці майбутніх соціальних працівників. Актуальні дослідження в соціальній сфері : матеріали Вісімнадцятої міжнародної науково-практичної конференції (м. Одеса, 17 листопада 2021 р.) / гол. ред. В. В. Корнещук. – Одеса: ФОП Бондаренко М. О., 2021. С. 97–99
  • Вербовська О.О., Кравченко О.О. Особливості врахування гендерного аспекту в процесі реалізації завдань комплексної реабілітації осіб з інвалідністю  : матер. Всеукр. наук.-практ. онлайн конференції з міжнародною участю «Просоціальна особистість у гендерному вимірі: теоретико-методологічні та прикладні аспекти», 31 травня 2022 року, м. Умань, 2022, С. 37–38

Інші видання:

  • Супроводжувач осіб з інвалідністю :  навч.-метод. посіб. / О. О. Кравченко, М. С. Міщенко, Н. В. Левченко [та ін.]. Умань : Візаві,  2020. 110 с.

Участь у конференціях (міжнародних, всеукраїнських, регіональних):

  • Методичне забезпечення та практика здійснення супроводу особи з інвалідністю на робочому місці. Координація дій з центрами зайнятості: Круглий стіл (м. Київ, 10-11 жовтня 2019 р. )
  • Впровадження нового Закону України «Про соціальні послуги»: завдання для освіти та практики: Круглий стіл (м. Київ 24 жовтня 2019 р.)
  • Круглий стіл «Соціально-психологічний супровід студентів з інвалідністю: проблеми та перспективи розвитку» (м. Умань 15 січня 2020 р.)
  • Регіональний форум жіночого лідерства (м. Умань 30 січня 2020 р.)
  • Всеукраїнська науково-практична конференції «Актуальні проблеми підготовки фахівців соціальної сфери», що відбулась 22.04.2021, за напрямком «Теоретичні засади соціальної роботи та соціально-педагогічної діяльності» зроблено виступ за темою «Комплексна реабілітація людей з інвалідністю.
  • Регіональний науково-практичний онлайн семінарі «Соціальна інклюзія дистанційного освітнього процесу» (Умань, 29 січня 2021 р.)
  • «Громадські організації людей з інвалідністю крізь призму надання соціальних послуг» (Умань, 15 квітня 2021 року)
  • «Перспективи ефективної роботи соціальних працівників з молоддю» (3 березня 2021 р.)
  • 31.05.2022 V Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Просоціальна особистість у гендерному вимірі: теоретико-методологічні та прикладні аспекти»
  • Семінар за темою «Роль бібліотеки університету у формуванні іміджу молодого вченого» від бібліотекарів з аспірантами та молодими вченими університету, зокрема факультету соціальної та психологічної освіти (http://surl.li/bsfdz);
  • Регіональний науково-практичний семінар «Соціальна робота в громаді» за участі Людмили Пони – начальника методично-навчального центру Обласного центр соціальних служб (http://surl.li/bsfgy);
  • Регіональний науково-методичний семінар «Діяльність інклюзивно-ресурсних центрів у світлі нових нормативних документів: регіональний досвід».
  • 27 травня участь в Міжнародній науково-практичній конференції «Медико-психологічна реабілітація та соціальна адаптація: дискурс війни, перемоги, відновлення»
  • 27 червня 2022 року відбувся науковий онлайн-семінар «Музей у системі сучасних комунікацій»
  • 08.11.2022 Х Науково-практичний семінар «Пріоритетні напрями соціальної роботи в умовах невизначеності, у кризових умовах, критичних ситуаціях життя та реаліях воєнного часу».

 Участь у заходах (тренінги, круглі столи, форуми, майстер-класи тощо):

Додаткова інформація:

  • Участь у розробці держбюджетної теми: «Соціально-психологічна реабілітація дітей та молоді з особливими освітніми потребами засобами інклюзивного туризму» (державний реєстраційний номер: 0119U103979).
  • У співпраці Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини з Київським міським центром соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів (від 03.07.2020 р. № 55\20) розроблено навчально-методичне забезпечення підготовки фахівців за професією «5133 Супроводжувач осіб з інвалідністю», що включає: програму професійної та професійно-практичної підготовки; навчальний план; робочий навчальний план; навчально-методичне забезпечення для кожної дисципліни; робочу навчальну програму з виробничого навчання; робочу програму практики; методичні вказівки до підготовки і захисту кваліфікаційних робіт.
  • Включено до персонального складу робочих груп з розроблення професійних стандартів за професіями соціальної сфери: 2351.2 «Методист навчально-методичної роботи з надання соціальних послуг», 3226 «Інструктор з трудової адаптації»,  3226 «Фахівець з фізичної реабілітації», 2340 «Вихователь по соціальній роботі з дітьми з інвалідністю». Розробка професійних стандартів здійснюється Науково-дослідним інститутом праці і зайнятості населення на замовлення Міністерства соціальної політики України з метою реалізації Плану заходів із впровадження Національної рамки кваліфікації. Наказом від 11.03.2021 №12 Науково дослідного інституту праці та зайнятості населення Міністерства соціальної політики України  і Національної академії наук України.
  • Включено до складу робочої групи з розробки проєкту професійного стандарту 1210.1 Директор реабілітаційної установи (центру) для осіб з інвалідністю наказом НДІ праці і зайнятості населення Міністерства соціальної політики України і НАН України № 15 від 29 березня 2021 року.
  • В квітні 2021 Київським міським центром соціальної, професійної та трудової реабілітації (директор О. Вербовська) спільно з Уповноваженою Київської міської ради з прав осіб з інвалідністю, проведено опитування осіб з порушенням слуху.

Проєкти

  • Проєкт «Порядку подачі заяви для отримання реабілітаційних послуг, зарахування отримувачів для надання послуг (у порядку черговості), облік отримувачів послуг у комунальному реабілітаційному закладі міста Києва»;

Науковий структурний підрозділ

  • Наукова тема кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи «Актуальні проблеми соціально-педагогічної теорії та практики» (реєстраційний номер 0111 U 00 75 47) https://cutt.ly/CMvxdJA
  • Наукова тема кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи «Актуальні проблеми історико-педагогічного знання» (реєстраційний номер 0111U009198) https://cutt.ly/CMvxkbg
  • Центр соціально-освітньої інтеграції та інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму «Без бар’єрів» http://surl.li/plqg
Апробація результатів дослідження