Всесвітній день соціальної роботи

17 березня 2020

Важко знайти сферу діяльності і професію, яка була б настільки близькою до людини та її потреб, водночас забезпечувала глобальні соціальні зміни, як соціальна робота. Дехто вважає, що соціальні працівники працюють лише з людьми у складних життєвих обставинах, проте соціальна робота має значно ширший і глобальніший вимір. Це – практично орієнтована галузь, спрямована на забезпечення соціального благополуччя та соціальної справедливості, розвитку людського потенціалу, сприяння здоровій комунікації між людьми.

Щороку, у третій вівторок березня відзначають Всесвітній день соціальної роботи, який був започаткований Міжнародною федерацією соціальних працівників (IFSW) у 1983 році. Цьогоріч, 17 березня, фахівці соціальної роботи об’єднаються під спільним гаслом «Промоція важливості людських відносин», що особливо актуально сьогодні, в час технологій і кризи людських стосунків.

Цьогоріч Міжнародна федерація соціальних працівників (МФСР) змінила плакат Всесвітнього дня соціальної роботи. Більш рання версія була створена в минулому році і зображує рукостискання. У нинішній ситуації з Covid-19-вірусом федерація адаптувала плакат, щоб показати важливість людських відносин через несенсорну символіку. Це відображає швидку адаптацію практики соціальної роботи у відповідь на зміни в багатьох країнах.
У цей непростий час діяльність соціальних працівників є як ніколи важливою на різних рівнях практики – від простого консультування по телефону, щоб підтримати та заспокоїти під час соціальної ізоляції, до рівня прийняття рішень в державі.