Візит до планетарію

29 жовтня 2018

Волонтери Центру соціально-освітньої інтеграції та інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму «Без бар’єрів» відвідали планетарій університету і були надзвичайно вражені таємницями Всесвіту. Апарат «Планетарій» дозволяє побачити картину зоряного неба у всій його красі. Спеціальні проектори, які відтворюють панорами полярного сяйва, а також затемнення Сонця.

У великому розумінні слова, Всесвіт – це зірки і космічний простір. Але зірки не хаотично розкидані в космосі, вони об’єднані у величезні «зіркові острови», або галактики. Всі зірки та сонце належать до нашої галактики під назвою Галактика або Чумацький Шлях.

В нашій Галактиці знаходиться 100 000 мільйонів зірок, і в ширину її розміри сягають до 100 000 світлових років. Між зірками в диску знаходяться хмари пилу і газу, які називаються туманностями. Саме із цих туманностей народжуються зірки.

Земля – одна із дев’яти небесних планет, які рухаються в космічному просторі навколо сонця. Планети знаходяться на різних відстанях від сонця і обертаються навколо нього за еліптичними орбітами з різною швидкістю, в одному напрямку і майже в одній площині. Вони розміщені в наступному порядку від світила: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон.

Земля здається нам величезною, але вона дуже мала в порівнянні з чотирма планетами-гігантами, які знаходяться в Сонячній системі. Цими планетами, в порядку їх віддалення від сонця, є Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун.

Екскурсія, що проводилася під зоряним небом, залишила незабутні враження у студентів.