Які зміни відбулися в ЗВО і вступній кампанії через карантин?

 

Які зміни відбулися в ЗВО і вступній кампанії через карантин?

Під час карантину навчання відбувається виключно дистанційно. Заклади вищої та фахової передвищої освіти мають академічну автономію. Вони самостійно визначають, як організувати освітній процес в умовах карантину та які технології використовувати для дистанційного навчання. Кожен студент має виконати індивідуальний навчальний план цього навчального року.

Якщо неможливо організувати навчання дистанційно, заклад може змінити навчальні плани та індивідуальні навчальні плани студентів невипускних курсів і перенести завершення вивчення дисциплін та/або практику на наступний навчальний рік.

Важливо, що дистанційне навчання має бути збалансованим і давати студентам можливість досягти результату навчання, а не просто “закрити тему”. Варто підібрати для цього відповідні форми, які не будуть обмежуватись виключно написанням письмових робіт.

Закладам варто проводити внутрішні опитування викладачів та студентів щодо процесу дистанційного навчання та своєчасно реагувати на виклики, які можуть виявити результати опитувань. Це дозволить уникнути перевантажень студентів та викладачів, підвищити зручність дистанційного навчання, а також своєчасно забезпечити технічний супровід усіх учасників освітнього процесу.

 

Завершення навчального року

Рішення про зміни тривалості навчання та його можливе продовження влітку заклади освіти приймають самостійно.
Дистанційне навчання під час карантину, зміни до навчальних планів (завершення дисциплін наступного року), подовження періоду навчання влітку або ущільнення освітнього процесу після карантину має дозволити своєчасно завершити навчальний рік. МОН рекомендує закладам вищої та фахової передвищої освіти ущільнювати графіки освітніх процесів на невипускних курсах лише у виняткових випадках, не допускаючи скорочення змісту та обсягів лабораторних занять.

 

Вступ на бакалаврат

Терміни вступної кампанії безпосередньо залежать від дати завершення карантину та, відповідно, термінів проведення ЗНО. МОН напрацювало два сценарії проведення вступної кампанії залежно від дати завершення карантину.

 

Вступ на фахового молодшого бакалавра

Дати проведення вступної кампанії на фахового молодшого бакалавра Міністерство оприлюднить після того, як стане остаточно відомо, коли будуть видані свідоцтва про базову середню освіту та повну загальну середню освіту.

 

Вступ на магістратуру

Терміни вступної кампанії на магістратуру будуть залежати від дати завершення карантину та, відповідно, дат проведення єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ). Наразі МОН має два сценарії проведення вступної кампанії на магістратуру.

 

Іноземні студенти

На період карантину ЗВО перевели усіх студентів, зокрема й іноземних, на дистанційну форму навчання. Університети мають академічну автономію та самостійно визначають, як організувати навчальний процес в умовах карантину та за допомогою яких технологій проходить дистанційне навчання. Проте кожен студент має виконати індивідуальний навчальний план.

Дистанційно навчаються також студенти, які на момент спалаху епідемії перебували за межами України та не змогли повернутись до країни після зимових канікул. Для тих студентів, які ще в лютому після зимових канікул повернулися в Україну для продовження навчання, університети мали провести медичний огляд та, за необхідності, організувати 14-денну обсервацію.

 

Детальніше про організацію навчання та вступної кампанії можна дізнатися за наступним посиланням:

http://mon-covid19.info/uni