Калейдоскоп подій “Доступний туризм: Педагогічний музей України”

3 серпня 2020

 

Втілився в життя проект-переможець конкурсу «Якби мером був я» «Академії молодіжного лідера» – «Доступний туризм: Педагогічний музей України», де студентська молодь Центру соціально-освітньої інтеграції та інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму «Без бар’єрів» мала можливість відвідати екскурсію.

Екскурсію розпочала старший співробітник музею Степанович Кіра, яка представила виставку «Жіночі обличчя в науці». Кіра розповіла, що в недалекому минулому, традиційно вважалося, що головне призначення жінки — це народжувати і виховувати дітей, дбати про сім’ю і вести домашнє господарство… Однак, це не зовсім правильне твердження і промовистим прикладом цьому є виставка «Жіночі обличчя в науці», присвячена українським жінкам науковицям, педагогиням, письменницям, які досягли великих успіхів у своїй роботі та зробили вагомий внесок в українську науку, освіту літературу.

Також студенти ознайомились з історією створення музею, це один з найстаріших київських музеїв. Був заснований у вигляді колекції в 1901 році, відкритий офіційно в 1911 році. У 1912 році відомим київським архітектором Павлом Альошиним для музею було побудовано спеціальне приміщення. У 1917 р. в будівлі розмістилася Центральна Рада на чолі з М. С. Грушевським. Саме тут була проголошена 7 (20) листопада 1917 р. Українська Народна Республіка, а в ніч з 24 на 25 січня 1918 прийнятий IV Універсал, що проголосив незалежність України. Музей володіє колекціями підручників, документів, фотографій, періодичних педагогічних видань, педагогічних посібників XIX-XX століть. Унікальність Педагогічного музею полягає в тому, що його експозиція наочно показує шлях становлення та розвитку освіти в Україні.


Фото новини: