Лекція для студентів ФСПО волонтера Корпусу миру США в Україні Лінзі Чарльз

31 жовтня 2016

1

   Нещодавно відбулося заняття  зі студентами факультету,  які вивчають навчальну дисципліну «Організація та облік соціальних виплат» за  темою: «Соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошове забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам», викладач – доцент  кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Полєхіна В. М. Для підвищення інтересу  студентів  та порівняльної характеристики  діяльності  уряду різних держав, щодо даної проблематики, була запрошена волонтер Корпусу миру США в Україні Лінзі Чарльз.

36buxfqjxmk

    Вона  розповіла  про себе   та  діяльністю  добровольців  Корпусу Миру   в Україні. У співпраці з народами інших країн добровольці працюють у галузях освіти, молодіжного та громадського розвитку, захисту довкілля та розвитку інформаційних технологій. Корпус Миру почав налагоджувати партнерські зв’язки з українським урядом та приватними організаціями у травні 1992 року.

  Цікаво було дізнатися, що починаючи з середини дев’ятнадцятого сторіччя Америкою курсували сирітські потяги. Вони перевозили безбатченків з одного міста в інше, аж поки не вдавалось прилаштувати в сім’ї всіх дітей. Це були діти емігрантів з Ірландії, Польщі, України та інших країн, батьки котрих померли. Сиріт гуртували, «оцінювали» (фізична підготовка, стан здоров’я) та саджали до потягів. На кожній станції робили оглядини, де могли  дітей взяти у сім`ю, можливо, фермерські родини, які обирали  собі безкоштовну додаткову  робочу силу.

v8mcd9-l3lg

   У Сполучених Штатах Америки не існує дитячих будинків у нашому розумінні цього слова, а діти-сироти та діти, позбавленні батьківського піклування, перебувають під різними формами опіки. Вирішення цієї проблеми законом покладено на спеціальні органи. Якщо сім`я хоче взяти на виховання малюка, то після проходження  спеціального навчання  по догляду за дитиною їй потрібно сплатити 50 тисяч доларів.

  Лінзі розповіла про особливості  сучасного  американського усиновлення та систему догляду  прийомними дітьми,  наданням соціальних виплат фостерним сім`ям.

  Студенти виявили надзвичайний інтерес до проблем прийомних сімей, що вилився у цікаву дискусію.  На завершення  заняття студенти виявили бажання  подальших зустрічей, а для себе знову  переконалися у  необхідності вивчення англійської мови, як мови міжнародного спілкування.