Мультидисциплінарний соціально-психологічний практикум з розробки та захисту проектів команд 2 та 3 курсів ФСПО

16 березня 2017

1

13 березня кафедрою психології спільно зі Студентським науковим товариством було проведено Мультидисциплінарний соціально-психологічний практикум з розробки та захисту проектів команд 2 та 3 курсів ФСПО, який орієнтований на розкриття  Соціально-психологічного аспекту емоційного насилля в інтернет-іграх смерті «Антикит».

2xmqk5E2oIk

FieeIcyuNGY

Практикум розпочався з інформативної частини: про розповсюдження гри «Синій кит» в мережі Instagram розповіла голова СНТ – Кокоша Антоніна, звернувши увагу на те, що співробітники організації «РОЦИТ» зафіксували сплеск в січні 2017 року. За їх зверненням 6 лютого адміністрація «ВКонтакте» заблокувала і видалила хештеги суїцидних груп. Однак в даний час вони активно з’являються під фотографіями в Instagram. Як повідомляють в РОЦИТ, було опубліковано більше 45 тис. подібних «небезпечних» записів.

gzT0W5Bp0wk

Представник Instagram заявив, що компанія не сприймає контент, «який спонукає користувачів Instagram до суїциду або нанесення собі каліцтва». «Зараз ми уважно вивчаємо хештеги і акаунти по цій темі і почнемо вживати заходів з видалення контенту, який порушує правила нашої спільноти», – заявив він. За словами представника мережі, недавно Instagram оновив інструменти з підтримки людей, які переживають важкі часи і розповідають про це в мережі: «Друзі і близькі, які помітили пости такого характеру, можуть знайти в Instagram список спеціальних організацій, які зможуть допомогти в ситуації, що склалася»

Представники організації радять батькам звернути увагу на поведінку своїх дітей і приділяти їм увагу.

hTAAGWvbk_w

I0KgvZ21JX0

У продовженні теми попередження явища суїцидальної поведінки серед підлітків, про розповсюдження гри синій кит в Європі студентській аудиторії розповіла викладач кафедри психології Лівандовська Інна Антонівна, розставивши головні акценти на тому, що появу гри «Синій кіт» (BlueWhale) зафіксовано, як мінімум, в двох країнах Європи, крім того, зазначається інтерес до неї на американському континенті, стверджує видання. Пошукові запити про «кит» англійською і деяких європейських мовах збільшилися в сотні разів.

Перші спроби суїциду, які, як вважають психологи, можуть бути наслідком гри в «синього кита», зафіксовані в Латвії.

L3tM_wMwOIc

Кілька днів тому двоє підлітків — хлопець і дівчина — зробили спробу зістрибнути з даху покинутої заводської будівлі, взявшись за руки. На думку члена Комітету з безпеки Ризької думи, лікаря-психотерапевта Руслана Панкратова, існує ймовірність, що підлітки могли «грати» в «синього кита». Це припущення базується на даних експертизи. Намагався зістрибнути з даху підліток, за інформацією «Лайфу», дійшов до останнього, 50-го рівня гри.

Латвійські влади б’ють на сполох: вони вважають, що йдеться про систематичному, навмисному впливі на підлітків.

o4Kys-HHn0g

«Вважаю, тут системний психологічний вплив, тому що привести здорову людину  до суїциду не так-то просто. Люди на тій стороні, хто це придумував, хто вміє маніпулювати свідомістю підлітка, — це професійні люди, і ми повинні також професійно їм протистояти. Тому тепер ризький муніципалітет і мерія дуже уважно стежать за всіма цими діями, моніторять їх. Те, що це дісталося до Риги, до Латвії, — це, звичайно, дуже сумно».

sxdHXA1IrwE

Наступною країною, куди припливли «кити», стала Болгарія. Про це Лайфом розповів місцевий активіст, інтернет-підприємець Олександр Ненов.

Тільки нещодавно виявлено три сторінки в соцмережах Болгарії, які називаються «Синій кит», — повідомив він. — З’явилися послідовники.

Як розповів Ненов, представники цих груп «явно хочуть здійснювати контроль над іншими людьми.

В Італії також побоюються «Синіх китів». Психотерапевт, доцент Інституту соціальних відносин Мілана Антоніо Піотті  розповів Лайфом: найнебезпечніше, що «суїцидальні» групи діють вільно.

tpLsWLojNZE

«В Італії нам поки що щастить. Рівень самогубств серед підлітків у нашій країні значно нижчий, ніж в інших країнах Європи», — зазначив експерт.

На думку соціолога, безглуздо боротися з «китами» заборонами в Мережі: потрібно розвинути інформаційна протидія: розсилати підліткам листи з інформацією про те, куди дзвонити і до кого звертатися, якщо виникнуть серйозні проблеми в житті і хлопці задумаються про суїцид.

v7FRO4oKwhY

Потім, студентам було запропоновано об’єднатись в групи та попрацювати над  запитаннями типу:

  1. Яка ситуація в Україні проблеми на сьогоднішній стан?
  2. Найбільш сприйнятливі категорії учасників (вікові, соціальні, емоційні фактори)
  3. Як розпізнати учасника ігор-смерті?
  4. Моя дитина учасник гри «Синій кит». Що мені робити?
  5. Формування протидії іграм смерті. Міжпрофесійний аспект.
  6. Завдання психологів в розробці профілактичних заходів.
  7. Завдання соціальних педагогів в розробці профілактичних заходів.

YFUlSPKAcqM

По завершенню колективної роботи студенти презентували свої напрацювання, які часто були досить влучними та цікавими і носили професійний характер.

За відгуками самих студентів така форма роботи їм сподобалась та є однією із складових становлення як майбутніх фахівців у своїй галузі.

На завершення практичної частини зустрічі, студентам було запропоновано переглянути відеоролик, який представлено нижче.

Також, останнім етапом циклу таких зустрічей є запуск відео-флешмобу «Чому варто жити», який уже набув широкого розповсюдження в Україні завдяки учням однієї з шкіл Тернопільської області.

Z8egPth98yU

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

З глибокої ями депресії зазвичай

неможливо вибратися самотужки.

Але, прийнявши допомогу інших,

ви зможете дати собі раду.