Міжнародна мобільність студентів факультету соціальної та психологічної освіти

21 березня 2020

Міжнародна діяльність факультету здійснюється відповідно до основних напрямків міжнародної діяльності університету. Студенти факультету задіяні в різних міжнародних науково-освітніх заходах, постійно беруть участь у міжнародних проектах і програмах мобільності.

Так, уже кілька років поспіль студенти беруть у програмі академічної мобільності в Поморській Академії (м. Слупськ, Республіка Польща).

Метою такого обміну є: навчання за кордоном; пізнання знань про організацію вищої освіти у зарубіжних країнах; поглиблення та вивчення нових знань з тієї ж спеціальності на якій навчаються і в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини; отримання досвіду спілкування з викладачами інших країн та розширення знань з польської мови.

Серед завдань, які стоять перед студентами на таких програмах обміну є: знайомство з системою організації навчання у закладах вищої освіти Республіки Польща; поділитися власним досвідом та отримати новий; вдосконалювати знання польської мови через щоденне використання; ознайомитись із традиціями та звичаями країни.

Поморська Академія в Слупську знаходиться у Поморському воєводстві на півночі Польщі, біля Балтійського моря. Кожного року академія приймає сотні студентів та викладачів не тільки з Польщі, а й з таких країн, як США, Німеччина, Україна, Білорусь та Норвегія.

В рамках програми студенти нашого факультету, мали можливість навчатися протягом 4 місяців у даному навчальному закладі безкоштовно. Їх об’єднували в групи  до групи з студентами іноземцями.

На заняттях велика увага приділялася практичним завданням, що дуже добре сприяло кращому засвоєнню матеріалу і здобуттю досвіду. Пари наші студенти відвідували разом з польськими студентами, що давало можливість порівняти їх навчальний процес з нашим та спілкуватися Польською, або Англійською мовами.

Велика увага в Поморській Академії приділяється науковій роботі. Завдяки цьому студенти мають можливість відвідати Українсько-Польський фестиваль культури, на якому виступають представники обох країн. Також мають можливість побувати на фестивалі з психології танцю і конференції вчителів-психологів щодо викладання у молодших класах, що стає гарним продовженням вивчення курсу психології.

Під час навчання у студентів є також вільний час, вихідні та канікули, що дає змогу подорожувати не тільки Польщею, а і іншими країнами Європи, такими як Франція та Німеччина, що також відіграло важливу роль у вивченні культур зарубіжних країн.

За час співпраці Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та Поморської Академії значна кількість студентів взяла участь в програмі мобільності, а саме:

  • Абдрахімов Максим Камільович;
  • Діонісова Каріна Андріївна
  • Компанієць Микола Олександрович;
  • Мардар Катерина Юріївна;
  • Олійник Яна Володимирівна;
  • Ткачук Юлія Василівна
  • Топольник Ольга Ігорівна.

Значна кількість студентів навчається за програмами подвійного дипломування в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини та партнерському навчальному закладі, а саме:

  • Сабадин Богдана Ігорівна, навчається в Остравському університеті (м. Острава, Чеська Республіка)
  • Ковальчук Юлія Валентинівна та Шахрай Вікторія Євгеніївна, навчаються в Пряшівському університеті (м. Пряшів, Словаччина);
  • Мовчан Євгеній Васильович, навчається в Інститутуті Європейської Культури (м. Гнєзно, Республіка Польща).

Також студенти факультету мають можливість постійно брати участь в міжнародних навчальних тренінгах, академічних обмінах та інших різноманітних заходах.

Так, Кривда Зорина, студентка факультету соціальної та психологічної освіти, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини в 2019 році отримала можливість взяти участь у міжнародному проекті на історичну тему: «Once upon today in Europe 1989…», який відбувався в м. Вроцлав (республіка Польща). Цей проект тривав з 29.09.2019 р. по 04. 10.2019 р.

Учасниками даного дійства були представники різних країн світу, а саме: Естонія, Німеччина, Молдова, Польща, Румунія та Україна. З усіх країн по 10 представників.

Кожного дня в рамках проекту проводили тренінги, воркшопи, екскурсії та лекції на історичні теми, а також обговорювали події, які стались у 1989 році в різних країнах світу. Найбільше студентку вразила екскурсія до м. Вроцлав де  вона мала змогу наочно побачити та відчути неповторну ауру гармонії та краси місць, що давно були відомі  із книг, екранів телебачення та інтернету.

В рамках програми Erasmus+,  1 жовтня 2019 року студентку Топольник Ольгу, студентку ІІ курсу обрали для участі в молодіжному обміні в Грузії. Проект тривав 10 днів в проекті брали участь 42 учасники з таких країн як: Україна, Румунія, Вірменія, Грузія, Пакистан, Португалія, Угорщина. Такий молодіжний обмін дуже схожий на міжнародні табори, але набагато цікавіший через практичні кейси та мовну практику.

В рамках поїздки кожного дня студентам давали нові завдання, які були пов’язані з темою проекту #UnderMigrantsPerspective #UMP Кожен учасник брав участь в тренінгах і всі заходи були спрямовані на міжкультурну комунікацію та пізнання себе та світу.


Фото новини: