Освіта Уманщини: погляд крізь роки

8 травня 2016

Любов і глибока шана до рідного краю – одне з найсвятіших почуттів, яке кожна людина проносить крізь усе життя, усвідомлюючи особисту причетність до долі народу і усієї держави.
З нагоди святкування 400 ліття міста Умань, на базі Науково-дослідного Центру педагогічного краєзнавства подвійного підпорядкування НАПН та МОН України, відбулася зустріч студентів факультету соціальної та психологічної освіти з Директором музею народної освіти м. Умань Євгенією Ігорівною Петровою.

34


На основі зібраних експонатів музею, відео презентацій Євгенія Ігорівна ознайомила присутніх з особливостями освітнього процесу в регіоні. Експозиції музею народної освіти відображають розвиток загальної, професійної, середньої, спеціальної і вищої освіти регіону, діяльність дошкільних та позашкільних закладів. Також були представлені карти – схеми із зображенням мережі навчальних закладів у певний часовий період, діаграми, за якими можна прослідкувати динаміку чисельності учнів та вчителів, їхній соціальний склад.
Багато споруд у яких діяли освітні заклади, збереглися і до нині. Студенти переглядаючи відео презентацію з радістю констатували: « О, Я тут навчався!», «Я проходжу повз цей заклад щодня», «Мій тато тут викладає…»


 

Найстаріша уманська школа№6

Найстаріша уманська школа – №6


Уманська міська гімназія, колишня жіноча гімназія (1900р.)

Уманська міська гімназія, колишня жіноча гімназія (1900р.)


УманськаЗОШ І-ІІІ ст. №7 - колегіум, колишня приватна гімназія О.В.Левицької ( 1910р.)

УманськаЗОШ  І-ІІІ ст. №7 – колегіум, колишня приватна гімназія О.В.Левицької ( 1910р.)


Уманський агротехнічний коледж, колишня чоловіча гімназія(1896р. )

Уманський агротехнічний коледж, колишня чоловіча гімназія (1896р.)


Вивчення історії освіти в навчальних закладах є одним із джерел збагачення знаннями про минуле і сучасне рідного краю, вдосконаленню професійних умінь та навичок, вихованню патріотичних почуттів, активізації формування громадянських якостей – констатувала кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи В.М. Полєхіна.

545