ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКА ЛІТНЯ ШКОЛА

4 березня 2021

 

ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКА ЛІТНЯ ШКОЛА

«Свобода і політика. Протестні спільноти та мережі спротиву»

 

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

Філософський факультет Університету імені Адама Міцкевича (Познань, Польща), Польський культурно-освітній центр та історичний факультет Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (Умань, Україна) у співпраці з Європейським Центром Солідарності (Ґданськ, Польща) запрошують студентів, які навчаються у вищезгаданих університетах за напрямами (бакалавр і магістр): філософія, історія, полоністично-філософські педагогічні студії, польська філологія (спеціалізація), соціальна робота. Запрошуємо також до участі в програмі аспірантів та докторантів.

ХАРАКТЕР І ХІД ПРОЕКТУ

Проект є міждисциплінарним, поєднує наукові теми у галузі філософії, історії та політології. Основна мета школи – окреслити багатогранну природу явища свободи, проаналізовану на основі досвіду Польщі та України.

І етап проекту – березень–червень 2021 (платформа Teams):В рамках школи організовано дві студентські команди, одну зі студентів УАМ, а іншу – зі студентів університету в Умані. Заняття будуть проводитися в середньому раз на місяць, у чотири раунди, організовані в п’ятницю, з 10.00 до 14.00. Кожна зустріч складається з двох частин. У першій ми прослухаємо двогодинні (60 хв) лекції, адресовані студентам обох команд. Друга частина – тривалістю 1,5 години – це практикум, метою якого є підготовка студентів до опрацювання кінцевого проекту (наукова стаття). Перед кожним заняттям студенти також отримають короткий текст, який є вступом до обговорюваного питання.

Мовами навчання у школі будуть польська та українська. На кожній з лекцій та під час дискусії буде присутня особа, яка може виконувати функції перекладача, а всі ключові терміни та основний зміст в презентаціях, а також обговорення під час зустрічей, буде двомовним, тобто  польською/українською мовами.

ІІ етап проекту – вересень 2021 р. (Чотириденна навчальна поїздка або заняття на платформі Teams).Плануємо провести другу частину проекту разом з експертами Європейського Центру Солідарності в Ґданську. Методика проведення занять буде залежати від поточної епідеміологічної ситуації і матиме одну з двох форм: поїздка студентів до Ґданська або дистанційні заняття, які проводить Центр Солідарності.

 РЕЗУЛЬТАТ ПРОЕКТУ

Основним результатом участі у Школі, крім досвіду, пов’язаного з роботою в міждисциплінарному міжнародному дослідницькому проекті, будуть дві наукові статті, написані під керівництвом д-ра Лідії Годек (група з Познані) та проф. Ігоря Кривошеї (група з Умані). Після проходження процедури рецензування ми плануємо опублікувати статті у журналі Sensus Historiae (журнал зі списку Міністерства освіти та науки) Кожен учасник також отримає сертифікат, що підтверджує участь у проекті.

Кількість місць – 10. Право на участь у проекті визначатиметься обґрунтуванням, яке ви зазначите у відповідному полі у ​​заявці:: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=4Z5ocy-0JU6l9mbR8pvAkjwQ54einT9Ho2T5-AgZkt9URDRYOTFVTDhOTkFBQ0RHUkI0TDZWMlNJTy4u

Реєстрацію відкрито до 10 березня 2021 р. (включно).

Лектори:

– д-р Лідія Годек (координатор та науковий керівник Познанської групи),

– проф., доктор габілітований Анджей В. Новак (УАМ)

– проф.,доктор габілітований Кшиштоф Пшибишевський (УАМ)

– проф. д-р Ігор Кривошея (координатор та науковий керівник Уманської групи)

– д-р Ігор Фицик (УДПУ)

– д-р Сергій Куценко (УДПУ)

Координатори проекту:

д-р Маріуш Шинкевич (УДПУ)

магістер Філіп. К. Лещинський (УАМ)

Підтримка:д-р Костянтин Мазур (Секція міжнародного співробітництва УАМ).