ПРОХОДЖЕННЯ ОЗНАЙОМЧОЇ ПРАКТИКИ У ЦЕНТРІ СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ-ІНВАЛІДІВ «ПРОЛІСОК»

12 липня 2017

У рамках проходження ознайомчої практики студенти другого курсу 210, 210 р та 211 груп факультету соціальної та психологічної освіти відвідали ряд закладів, що надають соціально-реаблітаційні послуги мешканцям Умані та району.

Одним із таких  закладів став Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок» управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.

Центр розміщується в приміщеннях, що відповідають санітарно- гігієнічним, протипожежним вимогам, техніці безпеки, мають усі види комунального благоустрою. Центр взаємодіє з відділом охорони здоров’я, відділом освіти та іншими організаціями в Черкаській області.

Центр соціальної реабілітації ставить перед собою і виконує такі завдання:

  • забезпечує права дітей-інвалідів на соціальну реабілітацію та адаптацію з метою її наступної інтеграції в дитячі колективи дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл;
  • створює умови для всебічного розвитку, засвоєння вихованцями знань, умінь і навичок з метою підготовки їх до здобуття дошкільної освіти, з подальшим здобуттям дітьми базової та повної загальної середньої освіти, професійно-технічної та вищої освіти з урахуванням рекомендацій лікарів;
  • готує батьків дітей-інвалідів до продовження реабілітаційного- процесу з дітьми-інвалідами поза межами Центру, соціально-педагогічний патронат таких сімей;
  • надає кваліфіковану допомогу дітям-інвалідам у здійсненні корекції- психофізичного розвитку за індивідуальною програмою реабілітації та залучає до участі в цій програмі батьків;
  • організовує комплексну реабілітацію та адаптацію дітей-інвалідів;-
  • служба соціального патронату Центру надає послуги соціального та педагогічного патронату в домашніх умовах.

Щорічно в літній період діти можуть оздоровлюватися в літньому таборі «Мрія», що працює на базі Центру реабілітації. Табір «Мрія» – це і трьохразове харчування, і екскурсії в дендропарк «Софіївка», в музеї міста, картину галерею, походи в кінотеатр. Цікава програма перебування насичена різноманітними розвагами, спортивними заходами.

В умовах реабілітаційного Центру набувається досвід підтримки сімей з дітьми-інвалідами. Батьки з особливими потребами не залишаються наодинці зі своїми проблемами. В роботі Центру реабілітації використовуються різні моделі, методи та форми роботи з метою підвищення їх соціальної адаптації. Таким чином, основною метою та ідеєю Центру є виховання дитини в звичайних умовах, без відриву від сім’ї та близьких, формування здатності вибирати сферу професійної діяльності, що оптимально відповідає особистісним здібностям, розвиток суб’єктності вихованця, тобто його здатності успішно розв’язувати власні проблеми та свідомо будувати своє життя. Для працівників закладу головне, щоб люди знали, що їх тут чекає кваліфікована допомога. Усі свої сили і час вони присвятили складній і високій меті, що кожен рік дає плідні результати.

Центр надає ранню соціальну та медико-соціальну реабілітацію, проводить індивідуальне навчання дітей-інвалідів 1-7 класів, допомагає батькам дітей-інвалідів.

Студенти надзвичайно вдячні адміністрації закладу за надану можливість ознайомитися роботою Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок» управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.