Проходження ознайомчої та професійно-орієнтовної практики у Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок»

31 березня 2016

1pNzKIsbPzU

У рамках проходження професійно-орієнтованої та ознайомчої практики з 14 по 20 березня студенти першого та другого курсу факультету соціальної та психологічної освіти відвідали ряд закладів, що надають соціально-реаблітаційні послуги мешканцям Умані та району.

image-02146b863654579d57cfe30ae093dd817a7a913f00b504dedfdbc8f585e80ebe-V

Серед означених закладів студенти отримали змогу ознайомитися з Центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок» управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.

2016-03-15 15.30.02

3Klji6FZBHc

isLCVxHLLBw

6bsTUiFqarU

jlB9iVhjkNI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Допомогти дітям та молоді з інвалідністю пристосуватися до соціального життя, знайти своє місце і відчути себе повноцінною особистістю, привернути увагу суспільства до проблем реабілітації дітей з обмеженими можливостями, а також розробити комплекс медичних, навчальних та виховних заходів – основне завдання такого типу закладів.

Центр розміщується в приміщеннях, що відповідають санітарно- гігієнічним, протипожежним вимогам, техніці безпеки, мають усі види комунального благоустрою. Центр взаємодіє з відділом охорони здоров’я, відділом освіти та іншими організаціями в Черкаській області. У своїй діяльності Центр керується Конституцією України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства праці та соціальної політики України, Головного управління праці та соціального захисту населення Обласної державної адміністрації, рішеннями виконкому Уманської міської ради, розпорядженнями міського голови, наказами та розпорядженнями управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, іншими нормативно-правовими актами з питань соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

 Центр соціальної реабілітації ставить перед собою і виконує такі завдання:

  • забезпечує права дітей-інвалідів на соціальну реабілітацію та- адаптацію з метою її наступної інтеграції в дитячі колективи дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл;
  • створює умови для всебічного розвитку, засвоєння вихованцями- знань, умінь і навичок з метою підготовки їх до здобуття дошкільної освіти, з подальшим здобуттям дітьми базової та повної загальної середньої освіти, професійно-технічної та вищої освіти з урахуванням рекомендацій лікарів;

– готує батьків дітей-інвалідів до продовження реабілітаційного- процесу з дітьми-інвалідами поза межами Центру, соціально-педагогічний патронат таких сімей;

– надає кваліфіковану допомогу дітям-інвалідам у здійсненні корекції- психофізичного розвитку за індивідуальною програмою реабілітації та залучає до участі в цій програмі батьків;  о

– організовує комплексну реабілітацію та адаптацію дітей-інвалідів;-

служба соціального патронату Центру надає послуги соціального та педагогічного патронату в домашніх умовах.

Щорічно в літній період діти можуть оздоровлюватися в літньому таборі «Мрія», що працює на базі Центру реабілітації. Табір «Мрія» – це і трьохразове харчування, і екскурсії в дендропарк «Софіївка», в музеї міста, картину галерею, походи в кінотеатр. Цікава програма перебування насичена різноманітними розвагами, спортивними заходами.

В умовах реабілітаційного Центру набувається досвід підтримки сімей з дітьми-інвалідами. Батьки з особливими потребами не залишаються наодинці зі своїми проблемами. В роботі Центру реабілітації використовуються різні моделі, методи та форми роботи з метою підвищення їх соціальної адаптації. Таким чином, основною метою та ідеєю Центру є виховання дитини в звичайних умовах, без відриву від сім’ї та близьких, формування здатності вибирати сферу професійної діяльності, що оптимально відповідає особистісним здібностям, розвиток суб’єктності вихованця, тобто його здатності успішно розв’язувати власні проблеми та свідомо будувати своє життя. Для працівників закладу головне, щоб люди знали, що їх тут чекає кваліфікована допомога. Усі свої сили і час вони присвятили складній і високій меті, що кожен рік дає плідні результати.

Центр надає ранню соціальну та медико-соціальну реабілітацію, проводить індивідуальне навчання дітей-інвалідів 1-7 класів, допомагає батькам дітей-інвалідів.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Визначена практика має на меті сприяти оптимізації процесу адаптації студентів до нових умов навчання та майбутньої професії через ознайомлення з основними напрямами роботи в організаціях, що здійснюють соціально-педагогічну та психологічну діяльність з дітьми та молоддю, а також з особливостями професійної діяльності спеціалістів різного профілю, що працюють в цих закладах.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA