Про І студентський конкурс соціальних проектів з питань інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму «Подорожуємо без бар’єрів»

27 червня 2017

Нещодавно на ФСПО відбувся І студентський конкурс соціальних проектів з питань інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму «Подорожуємо без бар’єрів». Інтерв’ю дає Антоніна Кокоша, переможниця конкурсу.

  • То що ж сьогодні визначають як інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм?
  • Інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм це система заходів, спрямованих на надання особам з інвалідністю можливості відновлення та розвитку їх фізичного, соціального, духовного, творчого та інтелектуального рівня з метою сприяння подальшої інтеграції в суспільство.
  • Тоня, проект «Інклюзивний туризм для студентів з інвалідністю факультету соціальної та психологічної освіти в період проходження практики на базі ДП УДЦ «Молода Гвардія» зайняв І місце серед інших достойних робіт. Що ж надихнуло на розробку саме цієї ідеї?
  • Дійсно, було представлено дуже багато гідних проектів і кожен цікавий по своєму. Проте, високоповажне журі вирішили віддати перемогу саме нашому, що не може не тішити.

Що надихнуло? Важко сказати однозначно. Ми довго шукали місце, де б можна було реалізувати проект інклюзивного туризму, і думали, що вже й не знайдемо… Ідею підказала декан нашого факультету Оксана Олексіївна Кравченко, адже університет тісно співпрацює із УДЦ «Молода Гвардія» і наші студенти часто проходять практику саме в цьому таборі.

Дізнавшись, що в «Молодій Гвардії» впроваджуються ідеї інклюзивного туризму, ми вирішили дослідити  напрямки в яких працює ДЦ та розробити проект для студентів нашого факультету, які мають особливі потреби. Цей проект був би орієнтований на застосування ними теоретичних умінь та навичок на практиці. Саме це і послугувало поштовхом для його написання».

  • Скажіть, будь ласка, то що ж сприятиме розвитку інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в університеті та Україні?
  • Якщо говорити більш глобально, тобто про Україну в цілому, то на мою думку важливу роль тут повинна відігравати позиція керівних органів державного управління, які б вболівали за те, щоб зробити туризм доступнішим для українців. Можна переймати досвід європейських держав, де інклюзивний туризм уже набув широкої популярності. Та не менш важливим є впровадження нових напрямків інклюзивного туризму в регіонах.

Якщо говорити про наш університет, то як на мене, ми рухаємось в правильному напрямку, проваджуючи нові форми роботи із людьми що мають особливі потреби і проведення конкурсу соціальних проектів з інклюзивного туризму є тому підтвердженням.

Потрібно формувати правильну позицію студентства та громадськості в цілому з питань інклюзії та толерантного ставлення до людей з інвалідністю. Створення сприятливих умов,  достатнє фінансування з боку як держави так і приватних установ стане гарним початком у впровадженні інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму на різних рівнях.

Дякуємо і бажаємо успіхів і натхнення для реалізації ваших творчих ідей.