Стартував проєкт «Реабілітація травм війни в Україні»

16 серпня 2022

Розвиток реабілітації передбачений Нацстратегією безбар’єрності, яка реалізується в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської. Так, це план дій мирних часів. Повномасштабна війна триває вже кілька місяців, і вона ще не завершилась. Але ми не можемо чекати – маємо діяти, щоб надати кожній людині, яка постраждала від агресії росії, можливість повернутись до повноцінного життя.

Саме це є метою проекту «Реабілітація травм війни в Україні», який реалізує велика команда експертів: Міністерства охорони здоровʼя України, Національної служби здоровʼя України, Міністерства у справах ветеранів, Міністерства соціальної політики, Офісу Президента України, радниці-уповноваженої Президента з питань безбар’єрності, Школи реабілітаційної медицини Українського католицького університету, Українського центру охорони здоров’я.

Спільні зусилля дозволять прискорити побудову в Україні якісно нової ефективної системи реабілітації, яка буде базуватись на таких принципах, як доказова медицина, мультидисциплінарний підхід та впровадження Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я.

Для цього буде реалізовано цілий комплекс заходів, головні з яких: навчання мультидисциплінарних реабілітаційних команд закладів охорони здоров’я методам надання кваліфікованої допомоги людям після воєнної травми.

Це тривала робота, яка розрахована на цілий рік. Проте вона допоможе зробити важливий внесок у поліпшення сфери реабілітації, а отже, і до безбар’єрного суспільства в Україні. Уже зараз потрібно створювати в Україні умови, щоб люди, які постраждали від російської агресії, могли повернутися до повноцінного життя.