Студентська науково-практична конференція «Видатні жінки в історії України»

16 травня 2018

В рамках діяльності Науково-практичного центру родинного виховання відбулась Студентська науково-практична конференція «Видатні жінки в історії України».

Тематика конференції охоплює різні напрямки жінки в суспільстві.  Про трансформацію жіночих ролей в суспільстві доповідала Заєць Світлана Сергіївна – кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи;.

Освічена жінка транслює досвід всім хто її оточує, заряджає енергією творення, оптимізму, таким прикладом є жінки-педагоги. Про педагогічну діяльність Алчевської Христини, ознайомила Коляда Наталія Миколаївна доктор педагогічних наук, професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини,

Історія періоду правління Княжої доби характеризує жінку як мудру порадницю, берегиню, владну та могутню постать. Саме про таких жінок в Україні виступив студент 35 групи, Шиманський Вячеслав, із доповіддю на тему: «Чарівність та сила української жінки Княжої доби».

Багато внесків в розвиток такої течії  як наука, зробили саме жінки. Українські жінки не є винятком, детальніше  ознайомила із цим напрямком, студентка 35  групи  Митник  Дарія із доповіддю на тему: «Внесок відомих жінок України у розвиток науки».

Світ без мистецтва був би не можливим, лише в творенні нового та прекрасного відчувається повна гамма почуттів, переживань та емоцій.

Жінки залучались до різновидів мистецтва у різних народів і в різні епохи. Ставлення до цього завжди було різним — від обурення і заборони, до  схвалення і визнання. Образ жінки завжди був присутнім в творах митців чоловіків  в скульптурі, в живопису, в графічних творах. Але самим жінкам цього було мало. І вони теж бралися за пензлі  і  створювали  шедеври.

Детальніше  про це розповість студентка 35 групи  Шаргородська Вікторія, тема  доповіді «Видатні художниці початку XX – XXI  століття України».

Говорячи про м. Умань, згадали про видатну діячку, Надію Суровцеву.

Ця  жінка є унікальною, в її честь названо вулиці, створено Меморіальний  музей-квартиру. Детальніше  про  її унікальність розповіла студентка  13-ої  групи Діонісова Каріна.

Не можна не сказати про талант українських жінок і такому напрямку  як театр та кіно України.

Театральне мистецтво України бере початок з глибокої давнини в народних іграх, танцях, піснях та обрядах. Ще з VI ст. відомі театральні вистави скоморохів.

В епоху Київської Русі елементи театру були в церковних обрядах. Про це свідчать фрески Софійського собору в Києві . Перші зразки драми публічно виголошували учні київських Братської (Києво-Могилянська Академії) та Лаврської школи. Про діяльність жінок цього напрямку, доповіла студентка 35 групи  Похилюк Анни. Тема  її  доповідді «Жінки  кінематографу України».

Жінки України є досить активними та успішними і в спорті.

Про жінок у спорті презентувала студентка 35 групи Полюга Тетяна, тема  її доповіді «Жінки в спорті: постаті сильної України».

На конференції піднімали питання бачення жінки в суспільстві, її внесок в розвиток прогресу, науки, мистецтва, спорту і  в суспільстві в цілому.

Така тематика розширює кругозір і сприйняття кожного з нас.

Організатори заходу:

Заєць Світлана Сергіївна – кандидат пед. наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, керівник Науково-практичного центру родинного виховання.


Фото новини: