Обласний конкурс студентських та учнівських наукових робіт «Сім я від А до Я».

Актуальність та доцільність впровадження. На тлі тієї популярності, якої набули гендерні питання за останні роки в Україні, взаємозв’язок гендеру та сім’ї як соціальних інститутів розглядається доволі рідко. Навіть під час вивчення проблеми гендерної соціалізації дослідники дуже рідко характеризують цей процес у сучасній родині, де й починається гендерна соціалізація дитини. Крім того, неможливо зрозуміти особливості виконання гендерних ролей, що закріплюються у гендерних стереотипних уявленнях, не дослідивши їх функціонування в сімейному осередку. За цією суттю, феномен гендеру та інститут сім’ї не можуть розглядатися окремо, оскільки вони нерозривно пов’язані одне з одним Під впливом соціально-економічних, екологічних умов формувалися не тільки репродуктивні установки жінок, й відбулися зміни в орієнтаціях щодо шлюбу і в жінок, і в чоловіків. 
Мета конкурсу – виховати в учнівської та студентської молоді гендерну культуру сімейних відносин, розвинути критичне мислення, підвищити рівень гендерної чутливості та сприяти формуванню паритетних гендерних відносин у сім’ї вільних від стереотипів і дискримінації.
Основні завдання заходу:
– забезпечення науково-теоретичного підґрунтя для впровадження гендерного складника в просвітницьку діяльність серед дітей та молоді;
– розробка практичного й науково-методичного забезпечення з гендерної проблематики; співпраця з громадськістю й органами державної, місцевої влади та самоврядування; сприяння реалізації регіональних програм з утвердження гендерної рівності у сім ї тощо.
Водночас, проведення Конкурсу – це можливість для обміну досвідом між учасниками, нових знайомствтворчої співпрацівироблення нових ідей для реалізації перспективних проектів з гендерної проблематики, здобування певних навичок спілкування, досвіду практичної діяльності, самопрезентації, реалізації свого потенціалу тощо.
Участь у Конкурсі учнівської та студентської молоді – гарна можливість формувати у них вміння аналізувати соціальні процеси, розуміння важливості прав людини, а отже, і гендерної рівності – запорука виховання молоді як свідомих громадян і громадянок.
Обласний конкурс студентських та учнівських наукових робіт «Сім’я від А до Я» відбувається у номінаціях:
  • наукові роботи;
  • соціальні проекти (реалізовані чи спроектовані);
  • соціальна реклама (друкована, фото, відео).
До участі у Конкурсі запрошуються учні закладів повної загальної середньої освіти та студенти закладів вищої освіти усіх рівнів акредитації незалежно від форм власності та підпорядкування. Кількість обраних для участі номінацій необмежена.
Конкурс відбувається у три тури.
На Конкурс подаються самостійно підготовлені роботи (не більше 2-х авторів) з актуальних питань державної сімейної політики, які є дослідницькими за своїм характером, мають наукове або прикладне значення, апробовані у соціальній сфері чи застосовані в освітньому процесі. Роботи виконуються українською мовою.
 
ВИМОГИ ДО КОНКУРСНИХ РОБІТ ТА КРИТЕРІЇ ЇХ ОЦІНЮВАННЯ:
 
Вимоги до оформлення конкурсних наукових робіт
на соціально-педагогічну тематику
На Конкурс приймаються учнівські та студентські наукові роботи, що висвітлюють результати самостійних теоретичних і/або емпіричних пошуків молоді.
Мова наукових робіт – українська.
Обсяг наукових робіт – до 30 сторінок тексту (шрифт  Times New Roman, міжрядковий інтервал – 1,5, кегль – 14, з одного боку аркуша паперу формату А 4 ( 210 х 297 мм), поля – по 2 см з усіх боків).
Структура наукової роботи: 1) титульна сторінка із зазначенням теми без будь-яких вказівок про автора роботи, його наукового керівника або навчальний заклад; 2) зміст роботи; 3) вступ (актуальність, мета, завдання, об’єкт, предмет, методи й етапи дослідження, наукова та практична значущість); 4) основний текст, розділений на розділи та параграфи, з обов’язковим посиланням на список використаних джерел; 5) загальні висновки; 6) список використаних джерел; 7) додатки (за потреби).
 
Критерії оцінювання наукових робіт: самостійність, відповідність тематиці, актуальність, теоретико-практична значущість, ясність і доступність викладу матеріалу, глибина результатів дослідження.
 
Вимоги до оформлення конкурсних соціальних проектів
На Конкурс приймаються учнівські та студентські соціальні проекти, спроектовані або реалізовані, присвячені питанням  реалізації державної сімейної політики.
Мова подання соціальних проектів – українська.
Обсяг соціальних проектів – до 10 сторінок тексту (шрифт Times New Roman, міжрядковий інтервал – 1,5, кегль – 14, з одного боку аркуша паперу формату А 4 ( 210 х 297 мм), поля – по 2 см з усіх боків).
Структура соціального проекту: 1) титульна сторінка із зазначенням назви без будь-яких вказівок про автора роботи, його наукового керівника або навчальний заклад; 2) зміст проекту; 3) вступ (актуальність розробки та впровадження проекту, його мета і завдання, бенефіціари, ресурси, основні етапи упровадження, рівень реалізованості, очікувані результати); 4) методи і технології проекту; 5) список використаних джерел; 6) додатки (за потреби).
 
Критерії оцінювання соціальних проектів: самостійність, інноваційність, актуальність, значущість, ясність і доступність викладу матеріалу, реалістичність.
 
Вимоги до оформлення конкурсної соціальної реклами
На Конкурс приймаються зразки соціальної реклами, розробленої учнівською та студентською молоддю.
Мова соціальної реклами – українська.
Форма соціальної реклами – друкована, фото, відео(тривалістю не більше 2 хвилин) .
 
Критерії оцінювання соціальної реклами: креативність, актуальність, інноваційність, значущість, ясність і доступність викладу матеріалу, глибина.
 
Проведення конкурсу дозволило охопити понад 200 осіб учнівської та студентської молоді Черкащини, результатом участі яких стало формування гендерної культури сімейних відносин, пошанування особистості незалежно від статті, віросповідання, етнічної приналежності тощо.
Водночас, реалізація завдань конкурсу дозволила об’єднати зусилля закладів освіти, закладів соціальної сфери та громадськості для забезпечення сталого впровадження принципів гендерної рівності в усіх сферах суспільного життя відповідно до міжнародних зобов’язань і нормативних документів, чинних в Україні.