Студентський конкурс проєктів з інклюзивного туризму “Подорожуємо без барєрів”

29 червня 2021

Кожному з вас відоме слово – туризм, адже всі ми любимо подорожувати, відкривати для себе нові місця і підкорювати нові вершини. А що ми знаємо про туризм для людей з інвалідністю? Чи мають вони можливість вільно і що, головне, без перешкод подорожувати? Чи пристосовані туристичні об’єкти нашої держави до потреб особливої категорії нашого суспільства?

Саме тому в системі світового туристичного розвитку особливе і значне місце на сьогодні відводиться інклюзивному туризму. Що ж таке інклюзивний туризм?

Інклюзивний туризм − це сучасний вид туризму, який дозволяє включити у туристичну діяльність будь-яку людину, незалежно від її фізичних можливостей та за умови забезпечення доступності до об’єктів туристичної інфраструктури.

Інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм − це система заходів, спрямованих на надання особам з інвалідністю можливості відновлення та розвитку їх фізичного, соціального, духовного, творчого та інтелектуального рівня з метою сприяння подальшої інтеграції в суспільство.

До розвитку інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні долучається і наш університет, зокрема факультет соціальної та психологічної освіти.

Вже традицією стало і проведення Центром соціально-освітньої інтеграції та інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму студентського конкурсу проектів з інклюзивного реабілітаційно соціального туризму, який в цьому році був юбілейний.

До цього проєкту долучилися не студенти факультету соціальної та психологічної освіти, а й Черкаський  обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР та Всеукраїнська Асоціації інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму

Оцінювали роботи, журі у складі:

  1. Кравченко Оксана Олексіївна, доктор педагогічних наук, професор, декан факультету соціальної та психологічної освіти
  2. Каштан Сергій Миколайович, виконавчий директор Асоціації «Інклюзивного реабілітаційного туризму», заслужений працівник соціальної сфери України.
  3. Масенко Наталія Володимирівна, в. о. директора Комунального закладу «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи  Черкаської обласної ради»

Цьогоріч розглядались наступні проєкти «Стежками рідного краю», «Корсунь-Шевченківський місто над Россю», «Умансько-Тальнівська зона», «Музейна спадщина», « Чигиринщина туристична»,  «Умансько-Тальнівська рекреаційна зона»,  «Корсунь-Шевченківська та Звенигородська рекреаційної зони.

Окрім цих  проєктів протягом семестру студенти факультету соціальної та психологічної освіти приймали участь у реалізації грантового проєкту «Вчимося разом чути та долати соціальну ізоляцію» та вивчали жестову мову та приймали участь у створення підбірки історичних розповідей найвідоміших пам’яток Черкаської області мовою жестів.

Ми бажаємо їм не зупинятися на досягнутому і в майбутньому реалізувати свої проектні пропозиції, тим самим покращивши рівень розвитку інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні.


Фото новини: