Сім’я – простір без насилля

26 листопада 2020

“Сім’я – простір без насилля”

Під таким гаслом  у рамках акції «16 днів проти насилля»,   25 листопада  пройшло засідання круглого столу  Центру родинного виховання  з  для студентів  ОС «Молодший бакалавр»,  «Бакалавр» та «Магістр» спеціальностей 231 Соціальна робота, 232 Соціальне забезпечення, 053 Психологія. Модератором зустрічі була керівник Центру родинного виховання   Полєхіна Вікторія Миколаївна,  доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Учасники круглого столу  говорили про домашнє насильство (його  явні та приховані види) адже  інколи  ознаки складно побачити у власних стосунках. Також  з’ясосували, як виявити  та  захистити себе від небезпечних ситуацій, і що робити  у випадку, коли ви постраждали від насильства або стали його свідком.

Згадали про  Астрід Ліндгрен – шведську письменницю, яка подарувала світові шедеври “Малюк і Карлсон”, “Пеппі Довга панчоха” та її  промову “Ні насильству”.

 Цікавими   та неординарними були виступи студентів магістрантів Вікторії Шахрай (Досвід Словаччини у протидії насильству) та Пелипенка Артема (Релігійні настанови щодо захисту жінок від домашнього насильства)

З’ясували, які основні види насильства бувають:

– Фізичне – побиття, штовхання та нанесення інших тілесних ушкоджень;

– Психологічне – глузування, образа, приниження, переслідування, пліткарство, примус;

– Сексуальне – ймовірна або фактична сексуальна експлуатація людини;

– Економічне – умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів та іншого майна, що може призвести до смерті чи завдати шкоду здоров’ю.

На жаль, багато дій можна назвати насильницькими. Не всі про це знають. Можливо, саме тому багато людей зазнають насильства, не усвідомлюючи цього.  За потреби варто зателефонувати до гарячої лінії з протидії домашньому насильства — 116 123.


Фото новини: