Фестиваль освітніх інновацій “Нова українська школа” продовжує свою роботу

20 лютого 2020

В Уманському державному педагогічному університеті продовжив свою роботу науково-практичний семінар «Фестиваль освітніх інновацій «Нова українська школа». Відбулась лінійка тематичних майстер-класів від тренерів – практиків Університету менеджменту освіти та Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, а також презентація власного інноваційного досвіду вчителів-практиків «Простір можливостей».

Різноманітна тематика майстер-класів дала змогу кожному учаснику обрати тему за власним уподобанням.

«Рефлексивна позиція вчителів як чинник подолання психологічних бар’єрів щодо впровадження освітніх інновацій»
Тренерка: Горова Олена Олександрівна, доктор психологічних наук, професорка кафедри психології управління ДЗВО «Університет менеджменту освіти». Майстер-клас проходив у вигляді психологічної трансформаційної гри, в якій кожен учасник зміг відрефлексувати власний психологічний стан, визначити та мінімізувати ментальні блоки, які можуть стримувати його активність й успішність, гармонізували внутрішній психологічний стан а також отримали нові психологічні резерви.

«Застосування інноваційних технологій в контексті «Нової української школи»
Тренерка: Рябошапка Ольга Володимирівна, ст.викладачка кафедри психології та педагогіки розвитку дитини факультету дошкільної та спеціальної освіти Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.
Обговорювали використання інноваційних технології у Новій українській школі: сучасні ІКТ(мультимедійні програми, мультимедійні уроки, освітні YouTube-канали, мотиваційні мультфільми ( серед яких протидія булінгу; робота в команді), технологія BYOD( “bring your own device”- “принеси свій власний пристрій”), які оптимізують навчальний процес й мотивують до пізнавальної активності учнів. Презентовані нестандартні Lego-технології, та вправи для розвитку обох півкуль головного мозку.

«Застосування арт-терапевтичних методів в навчальному процесі «Нової української школи» в початковій освіті»
Тренерка: Пісняк Валентина Степанівна, ст. викладачка факультету початкової освіти Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.
Майстер-клас був спрямований на ознайомлення вчителів, психологів-практиків з нетрадиційними техніками й методами роботи з дітьми які потребують психологічної підтримки, формування пізнавальної активності, емоційних та комунікативних компетенції. Великий спектр цікавих та ефективних технік нікого не залишив осторонь, та надихнув кожного учасника до нових звершень в умовах оновлення концепції взаємодії педагога з учнем.

Надзвичайно цікавою виявилася така форма роботи фестивалю як презентація власного досвіду впровадження інноваційних технологій в контексті «Нової української школи»: «Простір можливостей».

За круглим столом в міні-групах вчителі-практики початкової школи, вчителі-предметники середньої, старшої ланки й науковці поділились досвідом впровадження нових освітніх технологій, організації навчального процесу, визначили основні пріоритети, презентували сучасні можливості міських та малокомплектних сільських шкіл. Активне спілкування, взаємна підтримка, обмін досвідом педагогів-практиків та науковців важлива і корисна в умовах пошуку спільного бачення на розвиток компетентності освітян як модераторів й агентів інноваційних змін в українській освіті.


Фото новини: