“Я + Ти = Успішний першокурсник”

27 вересня 2017

Доброго дня, студенство!

Ми, а саме тренери центру психологічного розвитку “Інсайт”:

Цихоня Світлана, Чамлай Інна, Кондратьев Сергій, Колесніков Микита, хотіли б поділитися враженнями про проведені нами тренінги в контексті “Я + Ти = Успішний першокурсник”.

В університеті першокурсників очікують не лише радісні переживання, а й проблеми і тривоги, викликані зміною соціального статусу, культурною трансформацією, а також потоком інформації, що прямо таки збиває з ніг.

Мета нашої роботи – мінімізувати дезадаптаційні фактори першокурсників в освітньому середовищі. Знизити психологічний тиск покликані адаптаційні тренінги. Вони є надзвичайно важливими та ефективними для знайомства, згуртування майбутнього колективу, усвідомлення специфіки навчального процесу у ВУЗі.

Наш тренінг проводився в стінах Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини на факультеті соціальної та психологічної освіти. Тренінг тривав годину і двадцять хвилин, але ми не обмежувалися цими рамками, так як головним нашим завданням було – відкрити кожного учасника групи з іншого боку і показати, що група підтримує і вірить в нього і готова до освоєння нових студентських освітніх горизонтів. Така мета вимагала ретельної розробки, підготовки та реалізації даного проекту. В запропонованих тренінгах взяли участь дев’ять груп першого курсу ФСПО.

Незважаючи на те, що учасники нашого тренінгу знайомі не так давно, студенти активно та зацікавлено включались в процес взаємодії. . Учасники були налаштовані на роботу з тренерами, що давало можливість продуктивно працювати і реалізувати всі ефективні методики, які були розроблені в залежності від умов роботи та соціально-психологічних факторів кожної групи. Нам було дуже приємно бачити високу готовність студентів на роботу, їх віддачу. Це був дійсно цінний досвід як для нас, так і для них.

Проведені тренінги мали наступні результати (за результатами рефлексіі учасників тренінгу) зняли бар’єри у спілкуванні, допомогли студентам довіряти один одному, виявили лідерів і розкрили особистість кожного із учасників

тренінгів, хлопці й дівчата отримали необхідну інформацію про університет і студентську діяльність, запитавши студентів-тренерів, та ознайомившись з розробленими “заповідями для першокурсників”

Звичайно, варто наголосити, що для тренерів, студентів 3 та 4 курсу ФСПО – це прекрасна можливість спробувати себе в чомусь новому, це цікавий та корисний досвід, та усвідомлення практичної значимості та професійності зацікавленості в сфері тренінгових технологій.

Наразі, в рамках роботи центру “Інсайт” працюємо над розробкою нових тренінгів для студенства всього університету.

Далі БУДЕ!!!


Фото новини: