ІІ-га Всеукраїнська науково-практична конференція «Просоціальна особистість у гендерному вимірі: теоретико-методологічні та прикладні аспекти»

25 березня 2019

На факультеті соціальної та психологічної освіти відбулась конференція пресвячена проблематиці гендерної освіти.

Цікавим був виступ Рассказової  Ольги Ігорівни – доктор педагогічних наук, професор кафедри соціальної роботи та соціальної педагогіки Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради  на тему «Гендерна освіта фахівців: нові виклики у сфері дотримання прав людини та недискимінації»

Виступ Ольги Ігорівни присвячений гендерній та антидискримінаційній експертизі підручників. Проект стартував цього року завдяки зусиллям ГІАЦ «КРОНА», ЕдКемп Україна та Міністерства освіти. Уперше в Україні здійснювалася експертиза підручників ще до того, як вони будуть надруковані і потраплять  до шкіл.

2017 року антидискримінаційна експертиза шкільних підручників, які готуються до друку за державний кошт, виявила кричущі випадки дискримінації.

Так, часто антидискримінаційну експертизу називають «гендерною». У цих поняттях є суттєва різниця, адже антидискримінаційна експертиза передбачає виявлення й усунення усіх ознак, за якими може відбуватися дискримінація відповідно до законів України.

Експертиза виявила, що більшість дітей не можуть знайти в українських підручниках ні віддзеркалення себе, ні віддзеркалення своїх рідних, ні тих особливих обставин, в яких вони живуть.

Експертиза виявила, що в підручниках повністю відсутній герої, які представляють людей з інвалідністю, а особи похилого віку зображуються виключно немічними. Так, сьогодні 6% населення нашої держави – близько 2,5 млн осіб – це люди з інвалідністю. Зараз у школи, в інклюзивні класи приходять діти з особливими освітніми потребами. Саме антидискримінаційна експертиза дала можливість включити в підручники людей з інвалідністю і зробити їх частиною картини світу, яку створює школа у дітей, змінити образ людей похилого віку.

Щиро дякуємо за настільну гру «Крізь скляну стелю»  розробленою командою Центром гендерної культури (м. Харків), календар життєвих цінностей та масу корисної літератури з питань гендерного виховання.


Фото новини: