І Міжнародний науково-практичний симпозіум “Актуальні проблеми впровадження інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні

1 листопада 2016

1

Держави-учасниці вживають належних заходів для того, щоб надати людям з інвалідністю можливість розвивати й використовувати свій творчий, художній та інтелектуальний потенціал – не тільки для власного блага, а й для збагачення всього суспільства

Конвенція ООН про права інвалідів

Сьогодні в Україні гостро постало питання впровадження інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму згідно з Конвенцією ООН про трава інвалідів. Науковці визначають інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм як систему заходів спрямованих на відновлення та розвиток фізичного, соціального, духовного, творчого та інтелектуального рівня життєдіяльності особи з урахуванням фізичних та психічних можливостей для сприяння її інтеграції в суспільство.

2

3

Тож для вирішення проблемного поля 27-29 жовтня 2016 року на базі Уманського державного педагогічного університету відбувся вперше в Україні І Міжнародний науковопрактичний симпозіум.

Цій події передувало створення Асоціації «Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму», де серед засновників, таких як Комунальний заклад «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради», Національний історико-культурннй заповідник «Чигирин», Шевченківський Національний заповідник м. Канів, Національний дендрологічний парк «Софіївка», Громадська спілка «Всеукраїнське науково-практичне об’єднання Інклюзивного туризму інвалідів і чорнобильців України», Благодійний фонд «Підтримки програм соціального захисту осіб постраждалих від аварії на ЧАЕС та інвалідів» співзасновником виступив і Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини (факультет соціальної та психологічної освіти).

4

5

Розпочався Симпозіум із слів привітання Безлюдного Олександра Івановича, ректора Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, доктора педагогічних наук, професора, заслуженого працівника освіти. До слів ректора долучились і інші високоповажні гості Косенко Іван Семенович, директор Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАНУ, член-кориспоцдент НАН України, професор, доктор наук; Лепський Владлен Володимирович, головний лікар КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради»; вітальні листи передали Третьяков Олександр Юрійович, голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Верховної Ради України, Артеменко Андрій Вікторович, заступник голови комітету з питань європейської інтеграції Верховної Ради України, Романова Анна Анатоліївна, секретар комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, перший заступник голови Черкаської ОДА.

Так як проблеми впровадження інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму потребує аналізу зі сторони туристичної галузі, медико-соціальної реабілітації та соціальної роботи, то на пленарному засіданні фахівцями з цих напрямків обговорювалися найважливіші питання досліджуваного професійного поля.

6

7

Туристичну галузь представляли:

Лазоренко Віктор Іванович, заступник генерального директора Національного історико-культурного заповідника «Чигирин»

 «Впровадження інклюзивного туризму в умовах Національного історико- культурного заповідника «Чигирин».

Косенко Іван Семенович, директор Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАНУ, член-кор. НАН України, професор, доктор наук.

«Впровадження інклюзивного туризму в умовах Дендрологічного парку «Софіївка».

Лях Максим Сергійович, магістр біології, методист науково-методичного відділу УДЦ «Молода гвардія».

«Досвід УДЦ «Молода гвардія» в реалізації програм туристичного спрямування».

Чабанюк Владислав Васильович, директор державного Історико-культурного заповідника «Трипільська культура».

«Роль інклюзивного туризму в відновленні історико-культурної спадщини».

8

9

Виступи фахівців з медико соціальної реабілітації:

Борисова Інна Станіславівна, кандидат медичних наук, доцент кафедри медико-соціальної експертизи та реабілітації ФПО Державного закладу «Дніпропетровська медична академія МОЗ України».

«Інклюзивний туризм, як вид реабілітації: сучасні потреби людей з інвалідністю».

Макаренко Світлана Володимирівна, заступник головного лікаря КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради», головний позаштатний спеціаліст з реабілітації Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА.

«Інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм – новий вид реабілітації інвалідів в Україні».

10

11

Виступи в галузі соціальної роботи:

Кучер Галина Михайлівна, начальник Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, заслужений працівник соціальної сфери України.

«Оптимальна організація надання соціально-реабілітаційних послуг в Уманській громаді».

Качанова Лариса Петрівна, тимчасово виконуюча обв’язки начальника управління Держпродспожив служби.

«Роль Держпродспоживслужби у розвитку інклюзивного туризму».

Коваль Любов Вікторівна, завідувач лабораторії інклюзивної освіти Інституту спеціальної педагогіки НАПН України .

«Інклюзія у суспільстві: створення умов успішної взаємодії з особами з інвалідністю».

Рассказова Ольга Ігорівна, д.пед.н., професор, зав.каф. соціальної роботи та соціальної педагогіки Харківської гуманітарно-педагогічної академії.

«Розбудова інклюзивного суспільства в Україні як результат розвитку ідеї соціального виховання дітей з інвалідністю».

Ресенчук Юлія Вікторівна, Президент Благодійного фонду розвитку комп’ютерних та інформаційних технологій для людей з інвалідністю «АІК»

«Інклюзивне суспільство – запорука незалежного життя для людей з інвалідністю».

Кулик Маіна Олегівна, голова і засновник Міжнародного благодійного фонду «Небайдужі», експерт з гендерного бюджетування і аналізу, член робочої групи Громадської ради з гендерних питань при Верховній Раді України.

«Налагодження взаємодії між владою, громадою та бізнесом задля формування інклюзивного суспільства: досвід Умані».

Перфільєва Майя Володимирівна, к.пед.н., доцент, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

«Інклюзивний туризм як напрямок діяльності Центру соціальної та освітньої інтеграції «Без бар’єрів» УДПУ імені Павла Тичини.

12

13

Серед запрошених гостей були і відомі громадські активісти з інвалідністю – Президент Благодійного фонду розвитку комп’ютерних та інноваційних технологій для людей з інвалідністю «АЖ» Ресенчук Юлія Василівна, яка внесла ґрунтовні пропозиції до резолюції та боєць АТО, студент факультету соціальної та психологічної освіти Уманського педагогічного університету Владика Віталій Вікторович.

Приємно здивували присутніх і студенти хореографічного колективу «Візаві» Уманського педагогічного університету під керівництвом к. пед.н., доц., завідувача кафедри хореографії та художньої культури, Андрощук Людмили Михайлівни. Разом із студенткою з інвалідністю факультету соціальної та психологічної освіти Анею Хоменко вони презентували хореографічну композицію «Мрія».

14

15

По завершенню пленарного засідання, під вірш, усі учасники запалили свічки як символ пам’яті про людей, об’єднаних однією спільною працею.

На наступний день Кучер Галиною Михайлівною було організовано та проведено ознайомчу екскурсію по закладам соціального захисту населення м. Умань. Гості залишились під враженням від інноваційних підходів та невичерпної енергії усіх учасників процесу.

16

17

По результатам проведення І Міжнародного науково-практичного симпозіуму до відомств буде подана резолюція з пропозиціями по застосуванню інклюзивного реабілатаційно-соціального туризму у всіх сферах життя осіб з інвалідністю.

18

Організатори симпозіуму висловлюють щиру подяку ректору університету, вельмишановним гостям, фахівцям означених сфер діяльності, викладачам та студентам факультету соціальної та психологічної освіти, усім тим, хто став не байдужим до впровадження концепцій інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні.