Зустріч із почесним краєзнавцем Вадимом Федоровичем Мициком

3 квітня 2017

Свою Україну любіть.

Любіть її… Во время люте,

В останюю, тяжкую минуту,

За неї Господа моліть.

Т. Шевченко

Такими словами розпочалася творча зустріч викладачів та студентів факультету соціальної та психологічної освіти із заслуженим працівником культури України, почесним краєзнавцем, доктором філософії в галузі культурології, професором, лауреатом премій імені Вікентія Хвойки (археологія, 1993), імені Михайла Максимовича (краєзнавство, 1996), імені Порфирія Демуцького (етнокультура, 2006), імені Івана Нечуя-Левицького (мистецтвознавство, 2011) – Вадимом Федоровичем Мициком.

Вадим Федорович – автор понад двадцяти книг краєзнавчої, культурологічної, етнографічної тематики, засновник Тальнівського музею історії хліборобства.

Умань для краєзнавця – це місто юності, приємних спогадів, друзів та однодумців. Зустріч розпочали з екскурсії до музею історії університету, де гостей зустріла та ознайомила з оновленими експозиціями завідувач О. І. Джигунова.

У Центрі педагогічного краєзнавства Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбулося засідання круглого столу. На знак поваги, причетності до патріотичного виховання молоді та сподівання на подальшу співпрацю Вадим Федорович передав у дарунок авторські видання: «За законом світового ладу»,  «Виднокрай»,  «Священна книга хліборобів», «Вишне поле», «Міста Сонця», «Зажинок»  та ін..

Від великого патріота нашої держави студентам було цікаво дізнатися, що Трипільська цивілізація (Трипільська доба Української цивілізації) проіснувала найдовше з усіх відомих цивілізацій – майже 3500 років. Така потужна життєспроможність пояснюється тим, що трипільські українці знали закони космічного колообігу і володіли технологіями періодичного самооновлення (омолодження).

Захоплюючою була розповідь Вадима Федоровича про те, якими були традиції гуляння молоді з давніх часів на свята Сонячного кола, що закріпилося у сьогоденні.

Організатор зустрічі доцент В. М. Полєхіна на основі почутого та прочитаного в авторських книгах зробила висновки, щодо бачення сьогоднішньої ситуації в країні, можливості реальних змін у суспільстві та оптимістичних прогнозів на майбутнє.

Завершилась зустріч традиційним прощанням митця – популярним патріотичним гаслом «Слава Україні!».