Відбувся методологічний семінар для аспірантів

1 грудня 2023

29 листопада 2023 року на факультеті соціальної та психологічної освіти відбувся методологічний семінар для аспірантів 1-2 року навчання організований гарантом освітньо-наукової програми «Освітні, педагогічні науки» проф. Олександром Коберником. На захід були запрошені наукові керівники здобувачів ступеня «доктор філософії».

Д. пед. н, проф. О. Коберник зосередив увагу аспірантів на методиці аналізу сучасного стану досліджуваності проблеми. Присутні отримали цінні рекомендації щодо методів дослідженння, поради, що стосувались групування джерел при написанні дисертації.

Наступне питання («Методологічні підходи у сучасних дослідженнях») було розкрите проф. М. Гагаріним, що викладає дисципліну «Методологія та методика наукових досліджень» для здобувачів спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти.

Проф. М. Гагаріним було проаналізовано погляди науковців на тлумачення сутності поняття «методологія», види методології  (часткова, загальнонаукова, філософська), її функції. Схарактеризовано принципи в науці (єдності теорії і практики,  системності, розвитку, об’єктивності, декомпозиції, абстрагування та ін.), методи дослідження, прийоми. Наголошено на необхідності комплексного використання найбільш доцільних провідних методологічних підходів у процесі дослідницької діяльності: аксіологічний, системний, особистісно-орієнтований, культурологічний, компетентнісний, технологічний, середовищний, історичний, синергетичний  та ін.

Дякуємо шановним проф. О. Кобернику та проф. М. Гагаріну за корисну інформацію, що сприятиме професійному розвитку молодих та досвідчених науковців!


Фото новини: