Гостьова лекція в рамках марафону онлайн-зустрічей для здобувачів вищої освіти. Тема лекції: «Про особливості легального статусу українців в Іспанії»

27 травня 2022

25 травня 2022 року на факультеті соціальної та психологічної освіти в рамках марафону онлайн-зустрічей здобувачі вищої освіти, аспіранти, докторанти, науково-педагогічні працівники прослухали гостьову лекцію Іглесіаса Ештефана, представника Поліції Іспанії, відділу роботи з українцями, перекладача. На тему: «Про особливості легального статусу українців в Іспанії».

Пан Ештефан на зустрічі з студентами та працівниками факультету розповів про те як Іспанія допомагає переселенцям з України та про особливості легального статусу українців.

Євросоюз приймає біженців від самого початку вторгнення російських військ на територію України. Серед країн, що пропонують прихисток – Іспанія, де українці можуть жити, легально працювати, отримувати освіту та медичну допомогу.

Рада Європейського Союзу 4 березня розпочала процедуру «тимчасового захисту» для українців, що тікають від війни. Це означає, що громадяни України можуть проживати, працювати чи навчатися на території Європейського Союзу рік. Якщо війна не закінчиться, ЄС планує продовжити цей термін на три роки.

Кожен українець, що перетинає кордон з ЄС автоматично отримує статус тимчасового захисту. З ним біженці можуть їхати до будь-якої країни ЄС та жити там.

Чи можна працювати в Іспанії?

Українці, що отримали тимчасовий захист, мають право працювати легально – на основі контракту чи як ФОП. Громадяни України, що отримали статус біженця не матимуть доступ до ринку праці.

Де отримати поміч?

Іспанський уряд розробив програму соціального захисту, у рамах якої країнці будуть отримувати житло, їжу, одяг та психологічну допомогу. Щоб отримати підтримку, треба звернутися до Центрів прийому біженців.


Фото новини: