Зробити невидиме видимим

1 грудня 2021
Зробити невидиме видимим. Що означає зелена стрічка з соняшниками? 🌻
Можливо, хтось з вас колись бачив в аеропорті, громадських місцях чи у супермаркеті людину з зеленою стрічкою з соняшниками на шиї. Проте мало хто знає, що може означати використання такої стрічки 🤔
Зелена стрічка з соняшниками непомітно вказує оточуючим (людям, які стоять в черзі в аеропорті, вокзалі, на касі в супермаркеті, а також – колегам по роботі, спеціалістам різного профілю чи медичним працівникам), що людина, яка її носить на шиї, має додаткові потреби у підтримці та допомозі. І причиною такої потреби є інвалідність людини, яка не має помітних і очевидних оточенню зовнішніх ознак.
Без візуальної підказки оточуючим буде важко ідентифікувати проблему та зрозуміти потреби та труднощі, з якими можуть зіштовхнутися люди з певною формою інвалідністю. “Невидима інвалідність” (✍️ англ. Invisible disability) не завжди може мати зовнішні ознаки (такі фізичні прояви, як користування візком для пересування, особливості зовнішності тощо) і може включати труднощі з навчанням, розлади психічного здоров’я, а також порушення опорно-рухового апарату, зору та слуху.
Із 2016 року ініціатива активно розвивається по всьому світу (у Великобританії на сьогодні рух активно використовується в багатьох супермаркетах, залізничних та автобусних вокзалах, розважальних комплексах, а також на багатьох підприємствах та в організаціях).
🙋‍♂️ В Україні обізнаність про носіння зеленої стрічки з соняшниками людьми з “невидимою” інвалідністю лише набуває поширення та значення. Тому закликаємо поширювати інформацію, щоб більше сімей, які виховують дитину з інвалідністю, знали про ініціативу та могли залучатися більшою підтримкою та допомогою оточення.
Більше про ініціативу читайте з джерел: 👇