Перша психологічна допомога

13 січня 2024

https://prometheus.org.ua/course/course-v1:JohnsHopkinsUniversity+PFA101+2023_T3

ПРО КУРС
Навчіться ефективно надавати першу психологічну допомогу (ППД) у складних ситуаціях — після катастрофи чи терористичної атаки! Prometheus представляє вперше українською актуальний для всіх українців курс від професора Університету Джонса Гопкінса доктора Джорджа Еверлі — одного з найбільш знаних спеціалістів з кризової психології.

Курс детально, структурно й інтерактивно розповідає про застосування моделі RAPID (рефлексивне слухання, оцінка потреб, визначення пріоритетів, втручання та диспозиція) для першої психологічної допомоги за різноманітних ситуацій — від нещасних випадків і пограбувань до самогубств, вбивств або насильства в публічних місцях. Крім того, модель RAPID виявилася ефективною у підвищенні особистої та громадської резилентності — себто, здатності долати стресові періоди.

Після завершення курсу ви зможете пом’якшувати наслідки гострого стресу і травм, а також ефективно допомагати людям у кризових ситуаціях.

ПРО УНІВЕРСИТЕТ ТА АВТОРІВ
Автор курсу — Джордж Еверлі-молодший, дослідник стресу в кризових ситуаціях, доцент кафедри психіатрії Школи медицини Джонса Гопкінса.

Університет Джонса Гопкінса — дев’ятий у списку найкращих університетів світу у 2023 році за даними U.S. News & World Report, один з найкращих медичних університетів США за кількістю дослідницьких грантів. Цей університет виховав 39 Нобелівських лауреатів та одного власника Медалі Філдса, чотири останні десятиліття тримав планку як університет з найбільшими витратами на дослідницьку діяльність.

ЩО ВИ ВИВЧИТЕ
Після закінчення цього курсу ви навчитеся:

Рефлексивно слухати
Розуміти ключові терміни ППД
Відрізняти доброякісні психологічні / поведінкові кризові реакції від тяжких кризових реакцій, що потенційно можуть спричинити недієздатність
Визначати пріоритетність психологічних / поведінкових кризових реакцій
У разі потреби пом’якшувати гострі психологічні / поведінкові кризові реакції
Розпізнавати, в яких ситуаціях треба сприяти доступу до психологічної підтримки
Допомагати собі у кризових ситуаціях
ДЛЯ КОГО ЦЕЙ КУРС?
родичі чи колеги вимушених переселенців;
родичі чи колеги військових;
усі українці, в Україні чи за кордоном, які живуть в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну.
УПРОДОВЖ КУРСУ ВИ:
Пройдете почергово усі щаблі моделі RAPID і в окремих модулях дізнаєтеся про:

рефлексивне слухання (Reflective Listening) — R у моделі RAPID;
оцінку потреб (Assessment) — A у моделі RAPID;
визначення пріоритетів (Prioritization) — P у моделі RAPID;
втручання (Intervention) — I у моделі RAPID;
диспозицію (Disposition) — D у моделі RAPID.
Окрім цього, ви більше дізнаєтеся про першу психологічну допомогу загалом, навчитеся орієнтуватися у термінології ППД, а також зрозумієте, як ефективно застосовувати модель RAPID в екстрених ситуаціях.