Прес-конференція проєкту «Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3D-карта»

11 листопада 2021

11 листопада відбулася урочиста прес-конференція, на якій були представлені результати реалізованого проєкту «Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3D-карта» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

Проект відповідає основним напрямам Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Проект реалізований у партнерстві з Асоціацією інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму (виконавчий директор Сергій Каштан), Управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради (начальник Галина Кучер), КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР» (в.о. Наталія Масенко), Клінікою, дружня до молоді Уманської дитячої лікарні (керівник – Влада Швець), Канівською громадською організацією людей з інвалідністю “Відродження” (керівник Наталія Капустян), Національним дендрологічним парком “Софіївка” (директор Іван Косенко), Національним історико-культурним заповідником “Чигирин” (заступник директора Віктор Лазоренко), Уманською організацією УТОС  (керівник Віра Левченко) та Уманською територіальною організацією УТОГ (керівник Олександр Нікітіс).

Без перебільшення проєкт зі створення культурно-рекреаційно-туристичної інклюзивно-соціальної 3D-карти Черкащини є інноваційним та унікальним – створена авторська цифрова технологія у сфері інклюзивного туризму. Проєкт є трендом в епоху цифровізації, що й відповідає Цілям сталого розвитку до 2030 року, що передбачає розвиток нових інформаційних і комунікаційних технологій задля подолання цифрового розриву і має вирішальне значення для забезпечення рівноправного доступу до інформації та знань, а також стимулювання інновацій.

Керівник проєкту Кравченко Оксана Олексіївна, доктор педагогічних наук, професор, декан факультету соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини зазначила, що унікальність проєкту полягає в інтегративному підході для одночасного вирішення комплексу актуальних завдань: підвищення туристичної привабливості Черкаського регіону; соціокультурна реабілітація людей з інвалідністю; сприяння міжсекторального співробітництва представників влади, бізнесу, наукових установ, громадянського суспільства та безпосередньо людей з інвалідністю; забезпечення безбар’єрного доступу до історико-культурних та природних об’єктів; національно-патріотичне виховання дітей та молоді; розвиток цифровізації та формування ІТ-навичок у всіх категорій населення; досягнення високого рівня толерантності у соціумі.

Партнер проекту Кучер Галина Михайлівна, начальник Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, кандидат педагогічних наук, підкреслила, що унікальну історичну, природозаповідну, культурну спадщину має Черкащина, яка географічно розміщена в центрі держави. У цьому контексті проєкт дозволив покращити загальний імідж регіону завдяки створенню і промоції конкурентноспроможного інклюзивного туристичного продукту, організації низки туристично-привабливих подій та розширення співпраці у напрямку реалізації наявного туристичного потенціалу. Відтак, проєкт став потужним драйвером збереження та відродження галузі в регіоні, тим самим сприяв виконанню Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 року. На локальному рівні проєкт відповідає основним цілям та пріоритетам, визначеними «Стратегією розвитку Черкаської області на період 2021-2027 роки» та «Програмою розвитку туризму в Черкаській області на 2021-2025 роки» у напрямі створення та популяризації «регіональних магнітів» для туризму, а також розкриття внутрішнього культурного потенціалу регіонів.

Своїми враженнями поділилася студентка факультету соціальної та психологічної освіти Катерина Діордій, яка долучилася у межах проекту до моніторингу об’єктів історико-культурної спадщини Черкащини на предмет їхньої доступності людям з інвалідністю.

Руслан Ткаченко – основний підрядник проекту, який актуалізував, що на сьогодні 3D-тури – це актуальний культурний продукт, який дає змогу набагато краще показати культурно-туристичні об’єкти та посилити роль культури у суспільстві, ніж це можна зробити під час перегляду фотографій, відеороликів, читання описів. 3D-тур дозволяє побачити простір навколо себе і розглянути деталі навколишнього світу в найдрібніших подробицях, а також здійснити обертання і переміщення за віртуальним об’єктом. Кожна людина, незалежно від обмежень життєдіяльності, відчуватиме ефект присутності в даному місці й побачить все «на власні очі».

Розроблена інклюзивно-соціальна 3D-карта може використовуватися не лише як туристичний маршрут, але й бути дієвим інтерактивним інструментарієм під час освітнього процесу та соціально-психологічної реабілітації, що сприяє задоволенню соціокультурних потреб більш широкої аудиторії, про що зазначилася мама Яросніченко Наталія Григорівна, яка спільно з сином брала участь у подорожах.

Учасники заходу одностайно зауважили, що інклюзивно-соціальна 3D-карта з вміщеними чотирьма туристичними маршрутами та наявним контентом не мають аналогів як щодо можливостей онлайн подорожей регіоном, так й інклюзивним підходом до створення безбар’єрного доступу до історико-культурної спадщини Черкащини.

Запрошуємо до перегляду нашого сайту: Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3D-карта (udpu.edu.ua)