Як боротися з психологічним тиском та не хвилюватися перед НМТ?

15 травня 2024

     Підготовка до НМТ не повинна обмежуватися лише повторенням матеріалу. Важливо також готуватися психологічно, щоб бути впевненим у власних силах і правильно реагувати на тривожність.

     Отже, як побороти хвилювання в день іспиту?

    1. Дихальні вправи.

     Існує безліч варіантів дихальних вправ, які допоможуть заспокоїтися в день іспиту. Одна з найпопулярніших називається «квадратне дихання». Ось як її виконувати:

    1. Повільно вдихніть, рахуючи до чотирьох.
    2. Затримайте дихання, рахуючи до чотирьох.
    3. Потім за аналогією повільно видихніть.
    4. І зробіть паузу, знову порахувавши до чотирьох.
    5. Відволічіться.

     Спробуйте на кілька хвилин зосередити свою увагу не на власному стані, а на навколишнє середовище. Оберіть один із предметів, який бачите, і спробуйте подумки описати його. Наприклад так, «Цей годинник синього кольору. Секундна стрілка червона, зараз 15:02. Поруч із ним висить картина, на ній зображений ліс». Продовжуйте подумки складати такий портрет кімнати, це допоможе побороти хвилю тривоги.

    1. Поговоріть з кимось.

     Якщо поряд є близька людина, спробуйте відволіктись на розмову. Не обовʼязково розповідати про свій стан, адже людина, без розуміння як поводитися в такій ситуації, теж може розхвилюватися. Краще підніміть нейтраль тему, поговоріть кілька хвилин і хвилювання зменшиться.

     То ж, проходьте пробні тести в максимально близьких до реальних умовах, щоб звикнути до атмосфери іспиту. Подбайте про стабільний режим дня, щоб зменшити вплив стресу і втоми. На самому іспиті можна спробувати дихальні вправи, зокрема «квадратне дихання», яке допомагає заспокоїтися і наситити мозок киснем.