Адаптація офіційного сайту факультету соціальної та психологічної освіти до світових стандартів web-доступності WCAG 2.0

7 грудня 2021

Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Разом з тим перед багатьма громадянами України стоїть ряд бар’єрів у реалізації своїх прав, отриманні доступу до публічних послуг та повноцінної участі у культурному, політичному та суспільному житті. Ці бар’єри наявні у різних сферах – від доступності до громадських та житлових будівель до працевлаштування чи культурного життя.

В рамках реалізації проєкту Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3D-карта, сайт та контент факультету соціальної та психологічної освіти було адаптовано для людей із порушенням зору відповідно Світовому стандарту WCAG 2.0.

На сайті виконано наступні види робіт:

  1. Сайт відображається у чорно-білому кольорі, згідно зі стандартом А.
  2. Елементи форм, зображень та навігації містять текстові описи. Після переходу в адаптивний режим більша частина зображень приховуються, крім фотогалереї, які стають чорно-білими для збільшення контрасту і полегшення сприйняття людьми з вадами зору.
  3. Послідовний перехід по елементах керування та навігації реалізується натисканням клавіші TAB на клавіатурі.
  4. Панель для людей з вадами зору накладається поверх сайту. За допомогою цього вирішуються вимоги щодо контрастності та розміру шрифту.
  5. Монохромне поєднання кольорів дозволяє адекватно сприймати інформацію дальтонікам.
  6. Збільшення міжлітерних, міжрядкових інтервалів полегшують сприйняття контенту користувачам з дислексією, у яких літери зливаються.
  7. Версія доступності для людей з вадами зору запам’ятовується у файлах пристрою з якого здійснено вхід на сайт. При повторному відвідуванні сайту відкриється саме ця сторінка.

Люди незалежно від їх функціональних порушень чи комунікативних можливостей мають доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, зокрема шрифт Брайля, великошрифтовий друк, аудіодискрипція (тифлокоментування), переклад жестовою мовою, субтитрування, формат, придатний для зчитування програмами екранного доступу, формати простої мови, легкого читання, засоби альтернативної комунікації.


Фото новини: