Визнання результатів навчання у неформальній освіті за освітньо-науковою програмою «Освітні, педагогічні науки»

11 квітня 2022

Неформальна освіта – це можливості для саморозвитку, самореалізації; для здобуття нових знань і практичного досвіду; для пошуку мотивації та натхнення. Здобувати неформальну освіту може будь-хто, незалежно від віку, статі чи професії. Крім того, людина, яка вирішила розвиватися самостійно, може підлаштовувати це під свій графік чи бажання.

У країнах ЄС неформальна освіта сприймається роботодавцями на рівні з формальною. Її розвитку там сприяють міжнародні організації – ООН, ЮНЕСКО, Європейський Союз, Рада Європи та інші.

В Україні на даний момент не існує визнаних стандартів неформальної освіти. Але декілька організацій наразі займаються розвитком стандартів та показників якості неформальної освіти в Україні (Українська Академія Лідерства, Prometheus, Міжнаціональний центр неформальної освіти та ін.).

В Уманському державному педагогічному університет імені Павла Тичини популяризують неформальну освіту серед здобувачів вищої освіти.

Про можливість визнання результатів отриманих у неформальній освіті здобувачі третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки дізнаються на зустрічі з гарантом освітньо-наукової програми.

На початку 2022 року на факультеті соціальної та психологічної освіти відбулося засідання предметної комісії для проведення процедури визнання результатів навчання для здобувачів освіти. Такими стали здобувачі третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за освітньо-науковою програмою «Освітні, педагогічні науки». За результатами обговорення предметною комісією прийнято рішення про визнання результатів навчання у неформальній освіті з ОК «Освітні інновації» Ю. Ляховській та О. Підгорному.

За результатами обговорення предметною комісією прийнято рішення про визнання результатів навчання у неформальній освіті з ОК «Філософія науки та інновацій» О. Почтара.

Сподіваємось на нові здобутки наших аспірантів у неформальній освіті!