Всеукраїнський день краєзнавства

28 травня 2021

Всеукраїнський день краєзнавства було запроваджено відповідно до рішення VI з’їзду Національної спілки краєзнавців України, який відбувся 23 січня 2017 року. Датою святкування було визначено 28 травня.

Краєзнавство – інтегрований науково-освітній напрям, який спрямований на пізнання історико-географічних країв з метою їх культурно-духовного відродження й пошуку шляхів перспективного соціально-економічного розвитку на основі врахування історично закладених передумов розвитку.

Дослідження проблем краєзнавства здійснює Національна спілка краєзнавців України (http://nsku.org.ua/?page_id=9099 ) – добровільна творча організація зі статусом національної всеукраїнської творчої спілки як суб’єкта творчої діяльності, що об’єднує краєзнавців – професійних дослідників і літописців рідного краю. Основною метою діяльності Спілки є розвиток національного краєзнавчого руху, залучення до пізнання рідного краю широких верств населення, використання досвіду, здобутого в цій галузі в Україні та за кордоном, створення й оприлюднення документально-публіцистичних і науково-популярних творів із історії та культури краю.

З ініціативи Національної спілки краєзнавців України видається науковий журнал «Краєзнавство», заснований у квітні 1927 року Українським комітетом краєзнавства, репресований у 1930 році та відроджений 1993 року. Дослідники виокремлюють такі види краєзнавства: державне (здійснюється у наукових установах – науково-дослідних інститутах, музеях бібліотеках), громадське (краєзнавчий рух із залученням широких кіл громадськості), педагогічне (зокрема шкільне або учнівське).

Педагогічний аспект краєзнавства відображає педагогічне краєзнавство – галузь історико-педагогічного знання про особливості розвитку освіти, науки, педагогічної думки, культури місцевого краю, вивчення, збереження та творче використання регіонального педагогічного досвіду в теорії та практиці сучасних освітніх закладів.

Розвиток фундаментальних і прикладних досліджень із проблем педагогічного краєзнавства – основна мета діяльності низки науково-дослідних структур. Зокрема, Педагогічний музей України Національної академії педагогічних наук України  до Всеукраїнського дня краєзнавства пропонує ознайомитися з віртуальною виставкою «Шляхами шкільного краєзнавства» (http://pmu.in.ua/news/chlahami_chiln_krayeznavstva/)

В Уманському державному педагогічному університеті
імені Павла Тичини з 2006 року діє Науково-дослідний центр педагогічного краєзнавства подвійного підпорядкування НАПН  України та МОН України. Мета діяльності Центру – розвиток фундаментальних і прикладних досліджень із проблем педагогічного краєзнавства, координація дослідницької діяльності вчених у галузі педагогічного краєзнавства, створення можливостей для апробації та впровадження у навчальний процес результатів досліджень, залучення обдарованої молоді до активної науково-дослідної роботи.

Сьогодні Центр – науковий осередок організації та проведення міжнародних і всеукраїнських наукових конференцій, семінарів,  підготовки наукових праць,  залучення молоді до науково-дослідницької роботи.

З результатами наукової діяльності колективу дослідників можна ознайомитись на сайті Науково-дослідного центру педагогічного краєзнавства (https://fspo.udpu.edu.ua/наука/науково-дослідний-центр-педагогічно/).