ВІДБУВСЯ СЕМІНАР ДЛЯ ВИКЛАДАЧІВ З ДОСВІДОМ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ

1 травня 2023

В межах діяльності Центру професійного розвитку викладача відбувся семінар для викладачів з досвідом науково-педагогічної роботи (координатор – доктор педагогічних наук професор Оксана Бялик), на якому розглянули ряд важливих питань.

Для науково-педагогічного працівника, який хоче бути сучасним, креативним, бажає йти в ногу з часом, ідея безперервної освіти стане тим чинником, який дозволить відповідати на виклики сучасності, залишатись конкурентоспроможним та реалізованим. І не дивно, що таких викладачів стає дедалі більше, адже сучасна наука розвивається настільки швидко, що часто професійні знання, здобуті викладачем, вже за кілька років стають застарілими та потребують оновлення.

Зважаючи на виклики сьогодення, держава передбачила можливість безперервного навчання науково-педагогічних працівників через можливість обирати один з видів освіти впродовж життя.

Так, доповідач, доктор педагогічних наук, професор кафедри інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій УДПУ Галина Ткачук, розкриваючи питання «Неформальна (онлайн) освіта науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти», зупинилась на практичній частині здобуття неформальної освіти та проаналізувала можливості платформ Udemy та Coursera для здійснення неформальної освіти науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти.

Навчання в межах даних платформ є безоплатним завдяки домовленості МОН України з лідерами ринку онлайн-навчання про надання безкоштовного доступу до курсів. Крім того, курси розробляються фахівцями з провідних світових закладів освіти, проходять ретельну перевірку та передбачають систему зворотного зв’язку.

У зв’язку із широкомасштабним вторгненням росії в Україні з 1 січня 2023 року набув чинності закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності» (2022).

Перш, ніж вести мову зі здобувачами освіти про національну ідею, яка об’єднує українців, нам самим варто відповісти на питання, що визначає нашу національну ідентичність? Впродовж десятиліть нам нав’язували певне бачення самих себе. Широку та багатогранну палітру культури України знебарвлювала імперська машина.

Чому українці мають усвідомити важливість національної та громадянської ідентичності? На це та інші питання дав вичерпні відповіді кандидат політичних наук, доцент кафедри філософії та суспільних дисциплін УДПУ Ярослав Балановський. Доповідач закцентував увагу на тому, що вкрай важливо розмову про самоідентичність починати з вивчення, осмислення історії та культури нашої країни. Саме вони є свідченням того, що ми – одна нація, зі своєю територією та героями, а завдання держави – протидія впливу російської пропаганди.

Даним Законом вперше в історії незалежної України визначено мету, завдання, принципи, напрями, особливості формування та реалізації державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності як складової забезпечення національної безпеки України. Також ним передбачено гарантії участі громадян України, закордонних українців, громадських об’єднань та інших інститутів громадянського суспільства у її реалізації.

Крім того, у Законі закріплені поняття української національної та громадянської ідентичності, визначені складові державної політики в її утвердженні – національно-патріотичне виховання, військово-патріотичне виховання та громадянська освіта.

Вивчаємо Закони України, цим самим наближаємо нашу перемогу!

Джерело


Фото новини: