(Українська) Гендерний паспорт закладу вищої освіти та факультету

7 червня 2022

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини створено і діє Гендерний центр, який увійшов до Всеукраїнського осередку центрів гендерної освіти України.

Серед завдань діяльності центру: формування гендерної компетентності фахівців з урахуванням потреб різних цільових груп; гендерна просвіта усіх учасників освітнього процесу; профілактика гендерно-зумовленого насильства; попередження і реагування на випадки порушення принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; проведення наукових досліджень з гендерної тематики.

З метою створення інклюзивного і безбар’єрного освітнього середовища в умовах закладу вищої освіти Гендерний центр ініціював розробку двох гендерних паспортів:

1) «Гендерного паспорту УДПУ імені Павла Тичини», який містить об’єктивну інформацію про гендерну ситуацію в університеті, відображає просвітницьку роботу, яку проводить ГЦ УДПУ імені Павла Тичини, окреслює перспективні напрямки дослідження в цій сфері та надає рекомендації для подальшого впровадження принципів гендерної рівності та справедливості в освітнє середовище. Гендерна ситуація в університеті висвітлена за такими показниками: склад науково-педагогічних працівників, адміністрації університету, вченої ради університету, корпусу деканів, розподіл контингенту здобувачів вищої освіти за гендерною ознакою на факультетах та в інституті.

2) «Гендерного паспорту факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ імені Павла Тичини», який містить об’єктивну інформацію про гендерну ситуацію факультету, відображає просвітницьку роботу, яку проводить ГЦ УДПУ імені Павла Тичини, окреслює перспективні напрямки дослідження в цій сфері та надає рекомендації для подальшого впровадження принципів гендерної рівності та справедливості в освітнє середовище факультету. Паспорт надає статистичну інформацію про діяльність факультету за такими показниками: склад науково-педагогічних працівників факультету; адміністрації факультету; склад вченої ради факультету; Ради роботодавців факультету; гарантів освітніх програм; кураторів академічних груп; розподіл хлопців і дівчат серед здобувачів вищої освіти за освітніми рівнями «молодший бакалавр», «бакалавр», «магістр», а також за третім (освітньо-науковимт) рівнем «доктор філософії» тощо.

Подальша систематична робота над гендерними паспортами дасть ширші можливості закладам освіти для дослідження впливу їх діяльності на існуючі гендерні розриви, дозволить відслідковувати динаміку в різних напрямах функціонування, створювати умови для врахування гендерних підходів при реалізації своєї місії сталого розвитку та покращення якості життя людини.

Гендерний паспорт УДПУ

Гендерний паспорт ФСПО