Гостьова лекція на тему «Хібукі терапія у роботі з травмою»

8 березня 2023

Для здобувачів 1 курсу відбулась гостьова лекція на тему «Хібукі терапія у роботі з травмою». Лектором виступила Швець Владислава, кандидат психологічних наук, психолог. Здобувачі мали можливість ознайомитись з історією терапевтичного методу, особливостями роботи з дітьми які мають ознаки гострого стресового розладу та отримати відповіді на свої питання.
Довідково:
Народився метод Хібукі-терапії у 2006 році, як відповідь на виклики війни та значної частиною біженців під час Другої Ліванської війни. Діти пережили страх, вибухи ракет, втрату близьких, розставання з будинком, усе, з чим зіткнулися українські діти у ці дні війни. Серед різних методів саме робота через іграшку – собачку з сумними очима, яка може обійняти, виявилася тоді максимально ефективною. Згодом цей метод був успішно застосований у Японії та Сполучених штатах Америки.
У чому ефект терапії через плюшеву іграшку? Гра дитини є її мовою, а іграшка – словами!
Для терапії травм є кілька важливих моментів. Перше – це можливість безпечно говорити про свої переживання та страхи, і друге – перенести фокус із себе на іншого. І коли дитина отримує іграшкового собаку, який спеціально їхав до нього з далекого Ізраїлю, де дітки теж знають, що таке війна, він отримує друга, про якого може піклуватися і через якого може транслювати нам свій внутрішній світ.
Для того щоб іграшка справлялася з усіма цими завданнями, вона сконструйована особливим чином.
У неї сумні очі, в яких малюк бачить відображення та прийняття свого смутку – вони сумують разом, а разом завжди легше.
Має довгі лапки, спеціально, щоб обіймати. Саме тому нашого собаку звуть Хібукі, від ІВРИТСЬКОГО слова «обіймати». Неможливо переоцінити важливість обіймів для емоційного стану дитини. Хібука має довгі вуха, щоб уважно слухати дитину, не перебиваючи і не засуджуючи. Цими вушками можна втерти дитячі сльози.
#Хібукі #Хібукітерапія #hibuki #hibukitherapy #HibukiUkraine @hibukitherapy United Help Ukraine


Фото новини: