(Українська) ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕМАТИКИ ДИСЕРТАЦІЙНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ЗДОБУВАЧІВ СТУПЕНЯ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ (освітньо-наукова програма «Соціальна робота»)

12 вересня 2022

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Підготовка дисертації є обов’язковою умовою виконання наукової складової підготовки здобувачів вищої освіти, які навчаються за освітньо-науковими програмами третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти.

Наукова складова освітньо-наукової програми «Соціальна робота»  в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини передбачає проведення здобувачем вищої освіти ступеня доктора філософії власного наукового дослідження під керівництвом одного або двох наукових керівників та оформлення його результатів у вигляді дисертації – самостійного розгорнутого дослідження, що пропонує розв’язання актуального наукового завдання зі спеціальності 231 Соціальна робота, результати якого характеризуються науковою новизною та практичною цінністю, становлять оригінальний внесок у суму знань відповідної галузі та оприлюднені у відповідних публікаціях (https://bit.ly/3F9yGrC).

Розробка тематики дисертаційних досліджень здобувачів ступеня доктора філософії – одне з ключових питань в контексті дотримання чинних вимог щодо підготовки науково-педагогічних кадрів, передбачених у Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах), затвердженого Постановою КМУ № 261 від 23.03.2016 р. (зі змінами, Постанова КМУ № 283 від 03.04.2019 р.);  Про затвередження Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії : Постанова Кабінету Міністрів України від 12 січня 2022 р. № 44; наказу Міністерства освіти і науки України № 40 від 12 січня 2017 р. (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 03 лютого 2017 р. за № 155/30023); листах МОН України «Щодо врегулювання питань про присудження наукових ступенів» №1/11-2885 від 26.04.2021; «Про надання інформації» №9/267-21 в і д 09.03.2021; «Щодо окремих питань підготовки та атестації здобувачів ступеня доктора філософії» № 1/9-591 від 21.10.2020; інших нормативних актів, що регулюють процес підготовки науково-педагогічних кадрів.

Відповідно до чинних нормативів першим етапом затвердження тем дисертаційних досліджень здобувачів ступеня доктора філософії стало засідання кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, що відбулося 7 вересня 2022 року.

В обговоренні дослідницьких пропозицій взяли участь члени робочої групи освітньо-наукової програми «Соціальна робота», наукові керівники аспірантів, члени кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи. Аспіранти продемонстрували високий рівень презентації проєктів наукових досліджень з актуальних проблем теорії і практики соціальної роботи:

1 курс (ОНП «Соціальна робота», 2022)

Моторна Марія Василівна

«Підготовка майбутніх соціальних працівників до волонтерської роботи в умовах закладу вищої освіти»

Наук. кер. д.пед. н., проф. Т.Д. Кочубей

Каштан Сергій Миколайович

«Надання соціальних послуг засобами інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму»

Наук. кер. д.пед. н., проф. Т.Д. Кочубей

Мороз Тетяна Михайлівна

«Соціальна реабілітація осіб з інвалідністю в умовах психоневрологічного інтернату»

Наук. кер. д.пед. н., проф. Н.М. Коляда

2 курс (ОНП «Соціальна робота», 2021)

Бєлоліпцев Віталій Анатолійович

«Формування культури відповідального батьківства у чоловіків з адективною поведінкою в умовах  реабілітаційних центрів»

Наук. кер. к.пед. н., доц. Н.В. Левченко

 

За результатами обговорення рішенням кафедри було рекомендовано розглянути питання про  затвердження тем дисертаційних досліджень аспірантів зі спеціальності 231 Соціальна робота на засіданнях Науково-технічної ради та Вченої ради університету.


Фото новини: