КАНІСТЕРАПІЯ: ДОСВІД ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

5 грудня 2022

З початку цього літа я зі своєю мамою почала займатися волонтерством, а саме допомагати в реабілітації військових, їх дітей та дітей ВПО. Реабілітація полягає у зоотерапії, а саме каністерапії – реабілітації за допомогою спілкування з собаками.

Під час цих зустрічей наші реабілітанти мали змогу відпочити, переключитися з проблем на спілкування з собаками. Отримуючи позитивні емоції дітки могли на деякий час забути про те, що вони пережили, та побавитися з різними собаками.

Реабілітація військових, що відбувалася у шпиталі під наглядом психолога, спрямована була на допомогу впоратися з тим шоком, що отримали люди під час перебування на фронті.

На зустрічах з військовими та дітьми ми побачили, що у кожного з них свій психоемоційній стан, своя поведінкова реакція на спілкування з тваринами. Тому в тісній співраці з психологами закладів ми до кожного підбирали індивідуальну підхід. Як показала практика занять з спеціально навченими собаками, індивідуальний підхід має ключове значення в терапії, тому що в багатьох людей є ПТРС, що визначає поведінкові реакції.

Вже після декількох занять ми мали розуміння який саме психологічний та кінологічний підхід ми маємо застосовувати до наших клієнтів, тому що між процесами збудження нервової системи до процесів гальмування зовсім маленький проміжок і саме це потрібно першочергово враховувати в терапії. У роботі з військовими найбільшого прогресу в терапії ми досягли за допомогою собак гігантських порід з флегматичним типом характеру (ньюфаундленд), врівноважених та з помірною грайливою мотивацією. А діти більше звертали увагу на  собак маленьки порід (вельш-коргі та шиба-іну), що були активними та жвавими. Дітей приваблювало те, що маленьки собаки виконували трюки та розважалися разом з дітьми.

Під час занять військові та діти мали змогу гладити, обіймати собак, всі ці процеси супроводжувалися бесідами саме про тварин, які є або були у них в їхньому мирному житті, а також з військовими обговорювався досвід, який був отриманий при спілкуванні з тваринами на фронті. Під час такого комплексу, коли наші клієнти мають можливість торкатися до тварини та мають можливість розповісти про своїх домашніх улюбленців, зʼявляеться не прихована радість, посмішка, відчуття ємоційної збудженості, що супроводжуеться частішим поглажуванням собаки та щільнішими обіймами. Зі слів військових та батьків дітей під час каністерапії в них зʼявляеться відчуття радості, розкутості та психологічного розвантаження, зникає почуття тривоги, апатії та спустошення, яке зазвичай відчувають військові під час ПТСР.

Федосенко Дарина,

здобувачка вищої освіти Р/11-м групи