(Українська) Колективна монографія «Соціально-психологічна реабілітація вразливих категорій громадян від наслідків війни»

15 грудня 2022

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

24 лютого 2022 р. внаслідок військового вторгнення російської федерації на територію України життя всіх верств населення кардинально змінилося. Війна, крім політичних, економічних, промислових, гуманітарних, енергетичних аспектів, має людський вимір.

Діти і молодь. Від початку війни в Україні постраждало 5,7 млн дітей шкільного віку (від 3 до 18 років). За даними Міністерства освіти і науки України, станом на 24 червня 2022 р. унаслідок бойових дій пошкоджено 1849 закладів освіти, 212 – повністю зруйновано. Згідно з останніми даними 277 дітей загинули, ще 456 дітей дістали поранення. За оцінками ЮНІСЕФ, 3,3 млн дітей в Україні потребують освітньої підтримки, 2,2 млн – послуг захисту, 2,8 млн дітей вважаються внутрішньо переміщеними особами.

Люди з інвалідністю. Через небезпеку військових обстрілів порушується право людей з інвалідністю на отримання відповідних соціальних послуг, зокрема комплексної реабілітації. Інноваційні заходи і проєкти по впровадженню інклюзії в усі сфери життя українців через війну втратили свою динамічність. Незважаючи на тяжкі часи, Мінсоцполітики прийняло рішення про забезпечення можливості людям у складних життєвих обставинах, зокрема літнім та з інвалідністю, отримати необхідні соціальні послуги екстрено (кризово) в умовах воєнного стану.

Жінки. Наслідки негативного впливу війни на становище українських жінок, як тих, які залишаються в Україні, так і тих, які рятуються від війни за кордоном, уже очевидні. Насамперед це воєнні злочини проти жінок, зокрема сексуальні, ризики потрапляння в ситуації торгівлі людьми, вимушене переміщення та втрата доходів. Стрімко зростає кількість жінок, які потребують комплексної психосоціальної допомоги внаслідок пережитого під час воєнних дій. Актуальними залишаються також послуги для постраждалих від домашнього насильства. Особливої підтримки потребують жінки, чиї чоловіки чи сини перебувають у лавах Збройних сил України, або жінки, які через війну пережили горе втрати.

Літні люди. Найскладніше переживають військові події люди похилого віку, стан тривоги та страху негативно впливає не лише на їхню емоційну сферу, а й фізичну.

Внутрішньо-переміщені особи. В Україні 7,1 млн людей є внутрішньо переміщеними особами, серед них – майже 2,8 млн дітей. Понад 2 млн дітей утекли від війни за межі держави, тоді як, за оцінками ЮНІСЕФ, 5,7 млн дітей залишаються в країні і перебувають під серйозною загрозою заподіяння їм фізичної й емоційної шкоди, оскільки на сході та півдні України тривають масштабні бойові дії, а на всій її території залишається високим ризик авіаударів.

Внаслідок війни кожна людина набуває статусу вразливої, адже порушуються її основні права і свободи, психоемоційний стан зазнає деструктивних впливів, «розмивається» поняття соціального благополуччя, до якого протягом останніх 30-ти років прагнули українці.

Багато випадків, коли вразливі категорії громадян стали жертвами насильства, зокрема ґендерно зумовленого, або його свідками. Чимало наразі людей залишаються на тимчасово окупованих територіях без можливості безпечної евакуації, за обмеженого чи відсутнього доступу до прісної води, продуктів харчування, послуг з охорони здоров’я, освіти та ін. Усі ці фактори збільшують ризики кожного зазнати емоційної шкоди та набути проблем із психічним здоров’ям, включаючи депресію й посттравматичний стресовий розлад, що призводить до появи емоційних і фізичних симптомів, а також створює ризики та проблеми для розвитку дітей і молоді – майбутнього покоління.

Отже, актуалізується необхідність розробки загальнодержавних та регіональних програм із надання освітньо-просвітницьких послуг, здійснення соціальної підтримки та психологічного супроводу, створення умов для комплексної реабілітації за видами (психологічної, соціальної, професійно-трудової, спортивної, медичної) усіх категорій громадян від наслідків війни.

На вирішення окреслених завдань спрямований зміст колективної монографії «Соціально-психологічна реабілітація вразливих категорій громадян від наслідків війни», виконаної в межах науково-дослідної теми для молодих учених «Соціально-психологічна реабілітація дітей та молоді з особливими освітніми потребами засобами інклюзивного туризму» (Державний реєстраційний номер: 0119U103978), розробку якої розпочато у 2020 році.

Авторський колектив: Caфiн О. Д, Тептюк Ю. О., Коляда Н. М., Коляда Н. І., Кравченко О. О., Караманов О. В., Кучер Г. М., Ковальчук Ю., Балогова Б., Резніченко І. Г., Міщенко М. С., Левченко Н. В., Шеленкова Н. Л., Табаченко С. А, Войтовська А. І., Песоцька Ю. Ю., Чупіна К. О.,  Бобриньова С. Д., Скочко М. О., Салата Н. Т.

Рецензенти:

Сопівник І. В., д-р педагогічних наук, професор, завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації Національного університету біоресурсів та природокористування України;

Яценко Т. С., д-р психологічних наук, професор, академік НАПН України, доктор психологічних наук, професор кафедри практичної психології Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова;

Безлюдний О. І., д-р педагогічних наук, професор, ректор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, заслужений працівник освіти України.

 

Монографія адресована дослідникам, науково-педагогічним працівникам, освітянам, психологам, соціальним працівникам, волонтерам, представникам громадських організацій тощо. Сподіваємося, що вона стане внеском у забезпечення стійкості українських освіти та науки, сфери соціального захисту та психологічної підтримки під час війни і відбудови в повоєнний період.

ЮНІСЕФ, Гуманітарна діяльність в інтересах дітей (HAC), 11 квітня 2022.