Не можемо не поділитися: інтерв’ю з випускницею Тетяною Титоренко

21 березня 2024

  • Як промайнули для вас роки навчання в нашому університеті?

Один рік і чотири місяці навчання в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини промайнули дуже швидко. Це був період, наповнений набуттям цінного досвіду, який сприяв моєму особистісному й професійному зростанню в якості майбутнього психолога.

  • Чи справдились Ваші очікування від навчання в університеті? 

Мої очікування від навчання в університеті були перевершені: перетворення знань на цінні практичні навички та фахові компетентності виявилося набагато більшим, ніж я очікувала. Цей досвід не тільки підтвердив мій вибір професії, але й надав певність у власних здібностях.

  • Де Ви працюєте? Яку посаду займаєте? Який досвід роботи маєте?

Зараз я працюю в Цибулівському ліцеї Монастирищенської міської ради Черкаської області на посаді вчителя географії та вихователя групи подовженого дня, де використовую отриманий досвід і знання. Також з колегами працюємо над створенням громадської організації з метою соціалізації військових, адже вважаю це надзвичайно важливим у наш час, де останнім надаватиметься і психологічна допомога також.

  • Чи були викладачі, котрі надихали?

Так, були викладачі, які надихали мене своїм підходом до навчання і знаннями у своїй галузі. Серед них: Поліщук Олена Романівна, яка завжди мене надихала розвиватися і самовдосконалюватися, як особистості психологу під час викладання курсу «Професійний розвиток психолога».

  • Чи згадуєте студентське життя? Розкажіть про найяскравіші свої спогади. Розкажіть про найкумедніший випадок з Вашого студентського життя.

Так, згадую студентське життя з приємністю. Одним із найяскравіших спогадів для мене були моменти моєї участі у наукових конференціях та Всеукраїнському конкурсі, де ми з колегами мали можливість показати свої таланти, обмінятися думками та здобути цінний досвід. Також я згадую захоплюючі моменти вивчення нового матеріалу на лекціях та практичних заняттях, коли ми разом з одногрупниками ділилися знаннями та допомагали один одному розуміти складні поняття.

Найкумедніший випадок це коли одного разу на лекції викладач випадково включив неправильний презентаційний файл і ми дивилися на зображення котів замість матеріалу з психології.

  • Які з вивчених предметів найбільше подобались?

Мені сподобалися всі предмети, які ми вивчали на факультеті соціальної та психологічної освіти, адже всі вони є надзвичайно цінними та потрібними для розвитку особистості психолога. Проте, найбільше мені запам’ятався предмет «Психологія впливу», де ми досліджували методи впливу на людську поведінку та розвиток особистості. Також надзвичайно цікаво було вивчати «Професійний розвиток психолога», де ми аналізували етичні та практичні аспекти роботи у цій сфері, а також засвоювали практичні навички та методи роботи з клієнтами.

  • Згадайте себе в студентські роки. Які риси з віком змінились, що залишилось? Як взагалі ви б могли охарактеризувати себе тодішню?

Студентські роки були для мене періодом активного особистісного зростання та впевненого кроку в професійному світі. З віком багато рис змінились, але залишилася віра в себе та стійке бажання навчатися та розвиватися. Тодішню себе я б охарактеризувала як цілеспрямовану та енергійну особистість, що завжди прагне досягти поставленої мети та не боїться викликів.

  • Що хочете побажати студентам та викладачам?

Бажаю студентам та викладачам Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини підтримувати в собі постійний розвиток, подібно процесу росту та трансформації рослини. Відкривайте для себе нові шляхи розуміння та сприйняття, поглиблюйте свій внутрішній світ та відкривайте його для інших, створюючи гармонію та розуміння у своєму навчальному та професійному середовищі.

  • Які у Вас були стосунки з одногрупниками і чи спілкуєтесь ви зараз?

У своїй групі я була старостою, тому відносини з моїми одногрупниками були особливо близькими та дружніми. Наші стосунки підтримуються й по сьогоднішній день, і ми не лише спілкуємося, а й активно обмінюємося практичним досвідом та цінними порадами. Ця взаємодія допомагає нам підтримувати зв’язок та постійно зростати в професійному та особистому плані.

  • Якби Ви мали можливість повернутися, що б Ви зробили інакше?

Якби я мала можливість повернутися на початковий етап навчання, я більше часу намагалася б приділити практичним навичкам і здобути ще більше практичного досвіду під час навчання.

  • Які професійні важливі якості Ви здобули на факультеті соціальної та психологічної освіти? Як це допомагає Вам зараз?

На факультеті соціальної та психологічної освіти я здобула та продовжую розвивати низку професійно важливих якостей, зокрема емпатію, ефективні комунікаційні навички, уміння аналізувати та розв’язувати проблеми, а також етичні принципи роботи з клієнтами. Ці навички та якості допомагають мені в моїй поточній роботі як педагогу, та психологу (поки що працюю на волонтерських засадах, щоб набути необхідного практичного досвіду), де я можу ефективно спілкуватися з дітьми та їхніми батьками, як педагог, та з клієнтами, як психолог, щоб розуміти їхні потреби та надавати необхідну підтримку та поради. Також ці якості допомагають мені у вирішенні складних ситуацій та підтримці людей у їхній особистісній та професійній реалізації.

  • Ваш меседж до теперішніх студентів– випускників.

Мій меседж для теперішніх студентів–випускників: використовуйте кожну можливість навчатися і розвиватися, не бійтеся викликів у своєму житті і завжди вірте у власний потенціал.

Ніколи не зупиняйтеся у своєму пошуку знань та розвитку. Кожен день це нова можливість вивчати щось нове, зростати особистісно та професійно.

Пам’ятайте, що навчання це постійний процес, і ваш потенціал безмежний. Бажаю вам віри в себе, наснаги та невичерпної енергії у досягненні ваших цілей. Ви можете змінити світ робіть це з посмішкою на обличчі та серцем відкритим для нових можливостей.