Освітня компонента «Основи наукового дослідження соціальних проблем» в системі підготовки фахівців соціальної сфери

6 вересня 2022

У зв’язку із веденням воєнного стану, відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України, наказу ректора УДПУ імені Павла Тичини освітній процес відбувається в онлайн режимі з використанням програми для організації відеоконференції Zoom.

У системі підготовки майбутніх фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти (спеціальність 232 Соціальне забезпечення) вагому роль відіграє освітня компонента «Основи наукового дослідження соціальних проблем». Вивчення дисципліна спрямоване на формування теоретичного й практичного підґрунтя для ефективного, кваліфікованого проведення наукових досліджень у сфері соціальної роботи здобувачами вищої освіти; ознайомлення з формами звітів, методикою підготовки повідомлень, доповідей, наукових статей, курсових робіт.

Вивчення дисципліни відбувається у форматі лекційних та практичних занять. Також передбачена самостійна робота та виконання індивідуального навчально-дослідного завдання.

Змістове наповнення навчальної дисципліни спрямоване на формування професійного світогляду здобувачів вищої освіти. Теоретичні положення підкріплюються прикладами із сфери соціальної роботи. При викладанні дисциплін також звертається увага на міжпредметні зв’язки.

З метою візуалізації основних теоретичних положень освітньої компоненти використовується презентація. Використання на лекційному занятті діалогічної форми викладання сприяє активізації уваги здобувачів вищої освіти.

Формуванню критичного мислення студентів сприяє також  використання проблемних та дискусійних питань. Залучення до їх вирішення спонукає здобувачів вищої освіти до самостійного пошуку варіантів відповідей, сприяє формуванню навичок критичного мислення, вміння аналізувати та узагальнювати інформацію.

З метою усвідомленого засвоєння теоретичних положень лекційного матеріалу студенти спільно з викладачем звертають  увагу на головні положення розглянутого питання та підсумовують опрацьований матеріал.

Знання та вміння, отриманні під час навчальних занять, допоможуть  здобувачам вищої освіти сформувати відповідні компетенції для майбутньої професійної діяльності..

Здобувачі вищої освіти, які з об’єктивних причин не мають можливості постійно виходити на відео зв’язок, опрацьовують теми з навчальної дисципліни використовуючи матеріали, що розміщенні в інформаційно-освітньому середовищі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Moodle.


Фото новини: