Очікування щодо навчання в аспірантурі

21 липня 2022

Андрусик Олена Олександрівна – здобувачка третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, спеціальність 053 Психологія.

 

  1. Чому ви обрали навчання на ОНП Психологія?

Відповідь: як здобувачка вищої освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, я сміливо можу відповісти, що всі професії, які наявні у нашому ВУЗі, на даний момент дуже популярні та прогресуючі, адже людство рухається вперед, технології з кожним днем змінюються, а УДПУ іде в ногу з ними. Факультет соціальної та психологічної освіти дає дуже багато перспектив для молодого аспіранта.

Я обрала ОНП Психологія тому, що  вона готує фахівців, які зможуть успішно конкурувати як на сучасному ринку освітніх і наукових послуг, так і у професійному середовищі. ОНП спрямована на всебічний розвиток наукового мислення, дослідницької компетентності, здатності до науково-дослідницької та науково-педагогічної діяльності у різних галузях психології.

Також, сміливо можу стверджувати, що атмосфера, яка панує у нашому ЗВО, позитивно сприяє навчанню та підтримці комунікації між здобувачами та викладачами. Прийшовши сюди, я одразу відчула потенціал цього закладу вищої освіти, адже підготовлені викладачі якісно викладають матеріал і зацікавлені аби ми стали майбутнім нашої країни.

 

  1. Які особливості навчання за даною ОНП?

Відповідь: унікальність ОНП полягає у пріоритетності прикладних психологічних досліджень, спрямованих на підготовку психолога як конкурентоспроможного фахівця і творчої особистості; при цьому дослідницькі інтереси здобувачів узгоджуються з актуальними викликами у сфері психологічної теорії та практики а також місією Університету; вона забезпечує професійну підготовку докторів філософії для центрального регіону України. Здобувачі працюють над науковим дослідженням в рамках існуючого наукового середовища (кафедральної теми дослідження «Психологічні аспекти формування творчої особистості вчителя, студента, учня», наукової школи, науково-дослідної лабораторії «Удосконалення майстерності майбутнього психолога імені Анни Іванівни Кагальняк» та науково-практичних центрів).

Фокусом ОНП є набуття сучасних актуальних, науково-теоретичних знань та оволодіння навичками організації роботи психолога-дослідника та викладача, активне залучення до проєктної діяльності факультету, надання наукових послуг, співпраця із провідними науково-дослідними установами України.

  1. Чи достатньо створені умови для проведення дослідження за темою дисертації?

Відповідь: в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини створені всі необхідні умови для здійснення наукового пошуку, підбору та аналізу джерельної бази дослідження, формулювання наукового завдання дослідження, обирання адекватних методик теоретичного й експериментального дослідження, проведення дослідницької діяльність на всіх його етапах, обробки даних та використовування їх для перевірки основної гіпотези дослідження.

  1. Яка мотивація та перспективи побудови кар’єри науковця та здобуття ступеня доктора філософії в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини?

Відповідь: можливість успішно працювати у сфері освіти і науки, наукові установи та заклади, підпорядковані НАН та НАПН України, заклади вищої освіти різних типів та форм власності, заклади підвищення кваліфікації та післядипломної освіти, підприємства, органи державної влади та управління, медичні заклади, державні та приватні психологічні служби, реабілітаційні центри тощо; отримувати стипендію та стажуватися за кордоном; підготовка та реалізація наукових проєктів.

  1. Які маєте рекомендації для майбутніх аспірантів?

Відповідь: Ваші таланти і здібності з плином часу поліпшаться, але для цього вам доведеться почати (Мартін Лютер Кінг)

Вчити себе самого – благородна справа, але ще більш благородна – вчити інших; до речі, останнє куди легше. (Марк Твен)

І на останок, з  впевненістю можу заявити, що я отримую відмінні знання і якісну підготовку. Щиро рекомендую навчатися на ОНП Психологія!!!