Презентація Гендерного центру

18 вересня 2024

  Кравченко Оксана Олексіївна, доктор педагогічних наук, професор, декан факультету соціальної та психологічної освіти, професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, координатор Гендерного центру провела лекцію з тренінговими елементами для студентів І курсу, щодо роботи Гендерного центру.

  Оксана Олексіївна наголосила, що у 2022 р. схвалено Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та затверджено операційний план заходів на 2022–2024 роки з її реалізації. Метою цієї Стратегії є забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидія будь-якій дискримінації у сфері освіти, для всіх учасниць / учасників освітнього процесу, на всіх рівнях освіти шляхом запровадження змін у структурно-організаційному та змістовно-процесуальному аспекті. Відповідно до цього розроблено Стратегію гендерної рівності Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (2023-2030).

  Університет має напрацювання і досвід щодо гендерних питань в освіті. В УДПУ імені Павла Тичини створено і діє Гендерний центр, який увійшов до Всеукраїнського осередку центрів гендерної освіти України.

  Змістовним виступає напрям науково-дослідницької діяльності, що передбачає проведення ґрунтовних розвідок за гендерною проблематикою.

  Зі спеціальності «231 Соціальна робота» захищено дисертаційні дослідження з гендерної тематики.

  За другим рівнем вищої освіти «магістр» зі спеціальності «231 Соціальна робота» виконані випускні кваліфікаційні роботи із   гендерних тем.

  Водночас реалізовується освітній та науково-дослідницький проєкт «Жінки в історії соціальної роботи» – вийшло 4 томи.У 2023 р. – «Персоналії в історії професійної соціальної роботи»

  Гендерний центр ініціював розробку двох гендерних паспортів:

  1) «Гендерного паспорту УДПУ імені Павла Тичини», який містить об’єктивну інформацію про гендерну ситуацію в університеті, відображає просвітницьку роботу, яку проводить ГЦ УДПУ імені Павла Тичини, окреслює перспективні напрямки дослідження в цій сфері та надає рекомендації для подальшого впровадження принципів гендерної рівності та справедливості в освітнє середовище. 2) «Гендерного паспорту факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ імені Павла Тичини», який містить об’єктивну інформацію про гендерну ситуацію факультету, відображає просвітницьку роботу, яку проводить ГЦ УДПУ імені Павла Тичини, окреслює перспективні напрямки дослідження в цій сфері та надає рекомендації для подальшого впровадження принципів гендерної рівності та справедливості в освітнє середовище факультету.

  Поряд з цим здійснюється гендерна просвіта, яка включає в себе просвітницькі заходи, розповсюдження та популяризацію гендерних знань та гендерної культури, стимулювання гендерної самоосвіти шляхом реалізації неформальної освіти.

  Традиційним є активна участь у Всеукраїнській акції «16 днів проти насилля».

  На зустріч  була запрошена Тетяна Писарчук, представниця ГО «Жіноча ліга», яка презентувала роботу організації.

  До нових зустрічей!