Проєкт «Кімната терапії іграшкою»

6 жовтня 2022
Серед інноваційних проєктів, які реалізовуються на факультеті соціальної та психологічної освіти важливе місце займає проєкт «Кімната терапії іграшкою».
Проєкт заснований та реалізовується як відповідь на виклики війни та має на меті: забезпечення підтримки майбутнього України та впровадження системної допомоги в нових умовах життя країни. Розробка комплексної системи та арттерапевтичної роботи з психоемоційними станами «дитини-війни», за допомогою терапевтичного ігрового простору.
На базі університету створено ігрові терапевтичні кімнати, перебування та взаємодія з якими, дозволить дати дитині можливість виявити, вилити назовні свої переживання і почуття, навіть приховані (агресію, страх, образу і т. ін.); навчитися самостійно вирішувати свої внутрішні конфлікти, проблеми, через розрядку, яку дає гра; створити для дитини таку атмосферу, яка відображає всі її почуття, в якій вона зможе прийняти відповідальність за свої вчинки.
Робота проводиться методами інтегративної арттерапії та ігротерапії. Це ряд артерапевтичних підходів, як правило, орієнтованих на відновлення цілісності емоційного, поведінкового, когнітивного, фізіолоігчного рівнів функціонування дитини та її емоційного стану. Така арттерапія включає в себе визнання та прийняття проблемних або травматичних аспектів, з метою їх інтеграції в єдине ціле, встановлення гармонійних контактів з оточуючим середовищем та екологічної комунікації з людьми, підтримки здоров’я та полегшенню адаптації в умовах війни.
Цільова група проекту: діти та особи, що постраждали від воєнної агресії, особи ВПО та біженці, які проживають в громаді.