ПРО ПІДСУМКИ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ФАКУЛЬТЕТІ СОЦІАЛЬНОЇ ТА ПСИХОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ ЗА 2021 РІК

23 грудня 2021

Наукова діяльність – інтелектуальна творча діяльність, спрямована на одержання і використання нових знань. Основними її формами є фундаментальні та прикладні наукові дослідження (Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність»).

Наукова діяльність на факаультеті є невід’ємною складовою освітньої діяльності і здійснюється з метою інтеграції наукової, навчальної і виробничої діяльності в системі вищої освіти.

На факультеті соціальної та психологічної освіти функціонує три кафедри: соціальної педагогіки та соціальної роботи; педагогіки та освітнього менеджменту; психології, які постійно працюють над професійним вдосконаленням у науковій сфері.

Отож, наукова інфраструктура факультету включає:

Науково-дослідний центр Педагогічного краєзнавства подвійного підпорядкування НАПН та МОН України.

Регіональні науково-методичні центри

  • «Центр соціально-освітньої інтеграції та інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму «Без бар’єрів»; (керівник – викладач кафедри психології Чупіна К.О.);
  • Центр психологічного діагностування та тренінгових технологій «Інсайт»; (керівник – викладач кафедри психології Поліщук О.Р.);
  • Науково-практичний центр родинного виховання (керівник – кандидат пед. наук, доцент Полєхіна В.М.);
  • «Гендерний центр» (керівник – доктор пед. наук, доцент, Кравченко О.О.);
  • МОЛОДІЖНИЙ ЦЕНТР «START» (Керівник – к.пед. наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Левченко Н.В.);

Школа передового досвіду «Школа соціальних знань» (керівник – канд. пед. наук, доц. Бондаренко Г.В.).

Науково-дослідні лабораторії

  • науково-дослідна лабораторія «Педагогічне краєзнавство Черкащини» (керівник – доктор педагогічних наук, професор Коляда Н. М.);
  • Науково-дослідна лабораторія педагогічної компетентності (керівник – кандидат педагогічних наук доцент Бойченко В.В.);
  • Удосконалення майстерності майбутнього психолога імені Анни Іванівни Кагальняк» (керівник – канд. психол. наук, доцент Діхтяренко С.Ю.).

На факультеті продовжує діє 4 наукові школи – це

  • Наукова школа доктора педагогічних наук, професора Коберника Олександра Миколайовича «Теорія, історія і практика застосування проєктної технології у середній та вищій школі»;
  • Наукова школа доктора педагогічних наук, професора, Кочубей Тетяни Дмитрівни «Актуальні проблеми освіти і виховання: історія, сучасність, перспективи»;
  • Наукова школа доктора педагогічних наук, професора Коляди Наталії Миколаївни: «Актуальні проблеми соціального виховання в теорії та історії педагогіки»;
  • Наукова школа доктора педагогічних наук, професора Сафіна Олександра Джамільовича «Майбутній практичний психолог як активний суб`єкт психологічної практики».

У межах робочого часу у звітному році викладачі кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи здійснювали роботу над такими кафедральними темами:

«Актуальні проблеми соціально-педагогічної теорії та практики» (кер. д.п.н., проф Коляда Н.М.) (реєстраційний номер 0111 U 00 75 47);

  • «Актуальні проблеми історико-педагогічного знання» (кер. д.п.н., проф Кочубей Т.Д.) (реєстраційний номер 0111 U 00 91 98)».

У звітному році викладачі кафедри педагогіки та освітнього менеджменту здійснювали роботу над такими кафедральними темами:

  • «Формування ціннісних орієнтацій здобувачів освіти в Європейському освітньому середовищі» (державний реєстраційний номер 0116U000115) (кер. д. п. н., проф. Коберник О. М.);
  • «Психолого-педагогічні засади модернізації особистісного освітнього простору в умовах формальної та неформальної неперервної освіти» (державний реєстраційний номер 0121U100100). (кер. д. п. н., проф. Осадченко І.І.).

У звітному році викладачі кафедри психології здійснювали роботу над кафедральною темою:

  • «Психологічні аспекти формування творчої особистості вчителя, студента, учня» (державний реєстраційний номер 0111U007546). Керівник – доктор психологічних наук, професор Сафін Олександр Джамільович.

Упродовж 2021 року захищено 6 дисертацій: 1 на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук (Гагарін М. І. – наук. конс. Коберник О.М) та 5 – на здобуття наукового ступеня кандидата наук (Житнухіна К. П. – наук. кер. Осадченко І.І.), Тептюк Юлія Олександрівна захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук на тему: «Психологічні умови розвитку стресостійкості у соціальних працівників різних вікових категорій». Спеціальність 19.00.07 – педагогічна та вікова психологія. Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова та доктора філософії Скочко М. О. на тему «Організаційно-змістові засади надання соціальних послуг у сільській місцевості» (спеціальність: 231 – соціальна робота) (керівник д.п.н., професор Кравченко О. О.), Жеребко І. А. зі спеціальності 231 – Соціальна робота (науковий керівник – д.п.н., професор Кравченко О. О.) та Поліщук О.Р. зі спеціальності 231 – Соціальна робота (науковий керівник – д.п.н., професор Коляда Н. М.) .

Аспірантка Чупіна К.О. подала документи  до спеціалізованої вченої ради на здобуття наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності 053 Психологія.

У 2021 році 3 науково-педагогічним працівникам факультету присвоєно вчене звання доцента (зокрема, кандидату педагогічних наук Прищепі Світлані Михайлівні, кандидату педагогічних наук Кудлі Марії Валеріївні та кандидату психологічних наук Шулдику Анатолію Володимировичу).

На кафедрі психології кандидату педагогічних наук Якимчуку Борису Андрійовичу присвоєно вчене звання професора.

Члени кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи та  кафедри психології працюють над науково-дослідною темою для молодих вчених за кошти загального фонду державного бюджету: «Система соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з особливими освітніми потребами засобами інклюзивного туризму» (державний реєстраційний номер: 0119U103978). Строки виконання (01.01.20–31.12.22 р., 300 тис. грн). (керівник НДР: доктор педагогічних наук, професор Кравченко О.О.).

За результатами проведених досліджень надано наукові послуги: «Розробка навчально-методичного забезпечення діяльності інклюзивного табору» на замовлення Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради (лист начальника Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради № 790\01-20 від 17.02.2021 р.).

Відповідно до запиту Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення (лист № 73\05 від 22.02.2021 р.) співробітники є у складі робочих групах з розробки професійних стандартів за професіями соціальної сфери, а саме: професійного стандарту для професії 2351.2 Методист навчально-методичної роботи з надання соціальних послуг; професійного стандарту для професії 2340 Вихователь соціальний по роботі з дітьми з інвалідністю.

27 травня 2021 року організовано і проведено ІІ Всеукраїнський науково-практичний он-лайн симпозіум з «Інклюзивно реабілітаційно-соціального туризму» з міжнародною участю. Результатом ІІ Всеукраїнського науково-практичного он-лайн симпозіуму з «Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму» стала резолюція симпозіуму, яка має науково-практичне вирішення для створення без бар’єрного простору в Україні з урахуванням інклюзивної інтеграції.

Основні результати дослідження викладено у 138 публікаціях, із них: 2 монографії опубліковані в іноземних видавництвах; 2 монографії, опублікованих за рішенням Вченої ради закладу вищої освіти; 10 науково-методичних довідники; 11 публікацій в матеріалах конференцій, що індексуються у наукометричних базах даних Scopus та/або Web of Science; 35 статей, що включені до переліку наукових фахових видань України (категорія «Б»); 64 публікацій у матеріалах конференцій. За результатами НДР отримано 6 свідоцтв про реєстрацію авторського права.

На факультеті діє Рада молодих науковців, яка ініціює та організовує різні форми наукової діяльності. До складу ради входить 24 молодих учених, серед яких 2 доктори наук, 13 – кандидатів наук та 8 учених без наукового ступеня.

У 2021 році молодими науковцями факультету було опубліковано:

  • 7 монографій в межах України (з них 4 монографії опубліковано за кордоном (колективні);
  • 20 навчальних та навчально-методичних посібників;
  • 11 статей опубліковано у виданнях, які включені до міжнародних наукометричних баз даних Scopus та Web of Science;
  • 12 статей опубліковано у зарубіжних виданнях;
  • 46 статей у наукових виданнях України (категорія Б);
  • 5 статтей в інших виданнях України;
  • 97 тез доповідей (з них 39 – у матеріалах міжнародних конференцій в межах України; 13 – у матеріалах міжнародних конференцій за кордоном; 43 – у матеріалах Всеукраїнських конференцій, 2 – у матеріалах регіональних конференцій).

У 2021 році на факультеті до науково-дослідної роботи були залучені студенти у 55 наукових гуртках та проблемних групах.  Всього в науково-дослідній роботі взяли участь 262 студента. Тематика студентських наукових досліджень була представлена у контексті наукових тем кафедр та науково-дослідних робіт.

Тому студенти факультету – активні учасники Всеукраїнських конкурсів наукових робіт, студентських олімпіад, де постійно засвідчують високий навчально-методичний та науковий рівень підготовки фахівців, отримуючи перемоги та призові місця. Так, 7 студентів факультету взяли участь  у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, з них 1 студентка здобула перемогу (диплом ІІІ ступеня: Біленко Анжеліка зі спеціальності «Менеджмент освіти» м. Глухів. (науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки та освітнього менеджменту Коберник О.М.).

У 2021 році науковим товариством студентів та аспірантів була проведена Всеукраїнська студентська науково-практична онлайн-конференція «Дистанційне навчання у закладі вищої освіти в умовах пандемії: виклики сучасності» (30 березня 2021 року); та «Актуальні проблеми соціальної роботи, педагогіки та психології в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку» (28 жовтня 2021 року).

Що стосується проведення на факультеті різного рівня конференцій та семінарів, то упродовж 2021 року кафедрами факультету було проведено 2 Міжнародні науково-практичні конференції, 8 Всеукраїнських науково-практичних конференцій та 1 Всеукраїнську науково-практичну конференцію з міжнародною участю, 2 Міжнародних тренінги, 1 Всеукраїнський науково-практичний тренінг; 3 регіонального рівня семінари, 8 науково-методичних семінарів та 8 науково-практичних семінарів.

На факультеті упродовж року було проведено ряд заходів різного рівня.

Зокрема, науково-педагогічними працівниками кафедри педагогіки та освітнього менеджменту організовано 2 Міжнародних науково-практичних конференції:

  • ІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Сучасні проблеми обдарованості особистості» (20–21 травня 2021 року, м. Умань, УДПУ);
  • V Міжнародну науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми сучасної психодидактики: філософські, психологічні та педагогічні аспекти» (21–22 травня 2021 року, Умань, УДПУ);

Також, було організовано і проведено ІІ Всеукраїнський науково-практичний он-лайн симпозіум з «Інклюзивно реабілітаційно-соціального туризму» з міжнародною участю (27 травня 2021 року);

  • відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми підготовки фахівців соціальної сфери» (22 квітня 2021 р.);
  • Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми соціальної педагогіки та соціальної роботи» (12 жовтня 2021 р.);
  • IV Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Просоціальна особистість у гендерному вимірі: теоретико-методологічні та прикладні аспекти» (31 травня 2021 р.);
  • XІІ Всеукраїнську науково-практичну інтернет-конференцію «Актуальні проблеми підготовки сучасного педагога: теорія, історія, практика» (24 листопада 2021 р.);
  • Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Сучасні тренінгові технології для розвитку особистості: еко-тренінги» (8-9 квітня 2021 р.);
  • Х Всеукраїнську наукову Інтернет-конференцію «Актуальні питання психології: теорія, методика, практика» (25-26 жовтня 2021 р.);
  • ІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Психологія: сучасні методики та інновації у досвіді діяльності практичного застосування» (15 квітня 2021 р.);
  • Регіональний науково-практичний онлайн семінар «Соціальна інклюзія дистанційного освітнього процесу» (29 січня 2021 р.);
  • науково-практичний семінар «Впровадження ідей В. О. Сухомлинського у педагогічну теорію і практику: педагогічні, психологічні, соціальні виміри» (28 вересня 2021 р.);
  • науково-практичний семінар «Гуманна педагогіка у процесі особистісного розвитку дитини» («Григорій Сковорода – освітній орієнтир для сучасності») (28 січня 2021 р.).

На факультеті соціальної та психологічної осіти реалізується проєкт «Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3D-карта» за підтримки Українського культурного фонду. Та ряд інших заходів.

У звітному періоді науково-педагогічними працівниками факультету соціальної та психологічної освіти було опубліковано:

  • 9 монографій в межах України (з них 5 колективних та 4 одноосібних (це монографія кандидата психологічних наук Дудник О.А., кандидата педагогічних наук Житнухіної К.П., кандидата педагогічних наук Коблика В.О. та професора Коберника О.М.); 11 монографій опубліковано за кордоном (колективні);
  • 36 навчальних та навчально-методичних посібників;
  • 5 методичних рекомендацій;
  • 25 статей опубліковано у виданнях, які включені до міжнародних наукометричних баз даних Scopus та Web of Science;
  • 18 статей опубліковано у закордонних виданнях;
  • 84 статті у наукових виданнях України (категорія Б);
  • 37 статей в інших виданнях України;
  • 264 тези доповідей (з них 69 – у матеріалах міжнародних конференцій в межах України; 25 – у матеріалах міжнародних конференцій за кордоном; 166 – у матеріалах Всеукраїнських конференцій, 4 – у матеріалах регіональних конференцій).

На факультеті упродовж звітного року видавалося 2 періодичні видання, зокрема:

  1. «Психологічний журнал» (Свідоцтво КВ № 23377-13217Р від 24.05.2018 р.), головний редактор – професор Сафін О. Д).
  2. «Соціальна робота і соціальна освіта» (Свідоцтво КВ № 23260-13100Р від 04.04.2018 р.), головний редактор – професор Коляда Н. М.), який рішенням Атестаційної колегії Міністерства освіти і науки України (наказ №1471 від 26.11.2020 р.) включено до Переліку наукових фахових видань України (категорія Б).

Науково-педагогічні працівники факультету соціальної та психологічної освіти є колективними членами Всеукраїнської асоціації В. О. Сухомлинського.

За звітний період викладачами факультету отримано 13 свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір та одну заявку подано.

Також, наукові доробки викладачів факультету розміщено в репозитарії університету (всього 2170 публікацій станом на грудень місяць).