Розсилка для науковців №53

27 червня 2022
ОНОВЛЕНО ПОЛОЖЕННЯ ПРО СТИПЕНДІЇ ПРЕЗИДЕНТА І КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ ДЛЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ
Уряд вніс зміни до постанов 1994 року «Про стипендії Кабінету Міністрів України для молодих вчених» та «Про стипендії Президента України для молодих вчених». Зміни погоджують постанови із Законом «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», а також упорядковують термінологію, що вживається у зазначених нормативно-правових актах.
Зокрема, врегульовано питання:
  • уточнення вимог до осіб, які можуть брати участь у конкурсі на здобуття стипендій Президента і Кабінету Міністрів для молодих учених;
  • усунення обмежень щодо можливості брати участь у конкурсі на здобуття стипендій усіх молодих учених, які відповідно до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» мають статус молодого вченого.
ВИДАВНИЦТВО BENTHAM SCIENCE ВІДНОВИЛО ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ВЧЕНИХ ДОСТУП ДО ЕЛЕКТРОННИХ РЕСУРСІВ
Видавництво Bentham Science до 30 вересня 2022 року відновило для українських закладів вищої освіти та наукових установ безоплатний доступ до своїх електронних ресурсів. На сайті Державної науково-технічної бібліотеки України зібрано детальну інформацію про налаштування доступу до ресурсів Bentham Science, посилання та навчальні матеріали.
Bentham Science – видавець рецензованої наукової літератури галузей фармакології та медицини, а також технічних і суспільних наук. Видавництво створює понад 130 рецензованих наукових журналів, більшість з яких індексуються провідними бібліографічними базами даних.
УДОСКОНАЛЕННЯ РОБОТИ ЦЕНТРІВ КОЛЕКТИВНОГО КОРИСТУВАННЯ НАУКОВИМ ОБЛАДНАННЯМ
Уряд схвалив постанову, яка удосконалює нормативно-правову базу в частині створення та функціонування Центрів колективного користування науковим обладнанням як осередків надання доступу до наукового обладнання для проведення наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок суб’єктами наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності.
Очікується, що наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти та наукових установ матимуть можливість доступу до унікального наукового обладнання для проведення наукових досліджень і науково-технічних розробок. Студентів, магістрів, аспірантів та молодих учених залучатимуть до дослідно-конструкторських робіт, що є важливим елементом міжнародної науково-технічної співпраці.
Також документ затверджує Примірне положення про Центр колективного користування науковим обладнанням.
СПІВРОБІТНИКИ ПЕРЕМІЩЕНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА НАУКОВИХ УСТАНОВ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ ПРАВОВУ ПІДТРИМКУ
У межах ініціативи «Правова підтримка співробітників переміщених закладів вищої освіти та наукових установ України, які постраждали внаслідок агресії російської федерації» буде надано безоплатну консультаційно-правову підтримку. Консультації надаватимуть висококваліфіковані фахівці, вчені та практики.
Для отримання допомоги необхідно надіслати листа на е-пошту uccplec@gmail.com, вказавши в темі «Правова підтримка». Деталі – за посиланням.
Програму реалізує Інститут економіко-правових досліджень імені В. Мамутова НАНУ в коаліції з ГО «Асоціація вчених – внутрішньо переміщених осіб» і Українським координаційним центром із підвищення правової освіти населення, створеного за підтримки офісу Ради Європи в Україні.
ПІДТРИМКА УКРАЇНСЬКИХ НАУКОВЦІВ ВІД ШВЕЦІЇ
Кілька шведських закладів вищої освіти та органи фінансування досліджень пропонують різні види підтримки дослідникам та докторантам з України.
На сайті зібрано інформацію про поточні ініціативи підтримки, а саме:
  • можливості для проведення досліджень у шведських закладах вищої освіти;
  • фінансування шведських ЗВО для працевлаштування дослідників з України;
  • фінансування для наших дослідників у Швеції;
  • міжнародні та інші ініціативи.
UNITED24: ОГОЛОШЕНО ЗБІР КОШТІВ НА ВІДБУДОВУ СФЕРИ ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ
Від початку вторгнення рф на територію України понад 2000 закладів освіти були пошкоджені та зруйновані, постраждала й матеріально-технічна база. Крім глобальної потреби у відновленні закладів і установ від спричинених агресією рф наслідків, пріоритетними потребами є засоби навчання, комп’ютерне та інше обладнання, програмне забезпечення, шкільні автобуси, освітні програми та інструменти.
У межах ініціативи Президента Володимира Зеленського United24 Національний банк України відкрив рахунок для МОН. Цей крок допоможе вирішити нагальні проблеми галузі. Зробити пожертву можна в національній та іноземній валюті (доларах США, євро, фунтах стерлінгах).
УКРАЇНА ВПЕРШЕ ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ЗАСІДАННІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ПОЛЯРНОЇ РАДИ
Україна вперше долучилася до засідання Європейської полярної Ради – організації, що займається стратегічним розвитком полярних досліджень та інших ініціатив щодо Арктики та Антарктики в Європі. Взяти участь у заході запросили Національний антарктичний науковий центр на правах нового члена Ради, адже в квітні цього року НАНЦ набув повноправного членства в ЄПР.
Виїзне засідання ЄПР відбулося 13-17 червня в м. Болонья (Італія) і було присвячене засадам нової Стратегії ЄПР на 2022-2027 роки. Зокрема, учасники обговорили деталі нового стратегічного бачення та місії Ради, яка буде розділена на тематичні блоки для ефективнішої координації, співробітництва та взаємодії членів ЄПР як між собою, так і з іншими зацікавленими організаціями.
ЕПР називають європейським «елітним клубом» антарктичних досліджень. Головна мета Ради – сприяти багатосторонній співпраці своїх учасників з вивчення полярних регіонів. Вона діє як єдиний контактний пункт для комунікації європейських полярних дослідників як між собою, так і з міжнародними партнерами.
Докладніше – за посиланням.
РЕЗУЛЬТАТИ КОНКУРСНОГО ВІДБОРУ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ РОЗРОБОК
Затверджено пропозиції Науково-технічної ради МОН з питань формування та виконання державного замовлення на науково-технічну продукцію щодо переліку найважливіших науково-технічних (експериментальних) розробок і орієнтовних обсягів фінансування.
До фінансування рекомендовано 19 розробок, з яких:
  • 5 – за пріоритетним напрямом розвитку науки та техніки «Інформаційні та комунікаційні технології»;
  • 5 – за пріоритетним напрямом «Енергетика та енергоефективність»;
  • 4 – за напрямом «Раціональне природокористування»;
  • 2 – за напрямом «Наука про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань»;
  • 3 – за напрямом «Нові речовини та матеріали».
Орієнтовний обсяг фінансування розробок на 2022/2023 роки складає 47 млн. 497 тис. 100 гривень. Повний перелік розробок та інші деталі – за посиланням.
УГОДУ ПРО НАУКОВО-ТЕХНІЧНУ СПІВПРАЦЮ МІЖ УРЯДОМ УКРАЇНИ ТА РФ ПРИПИНИЛИ НА ЗАКОНОДАВЧОМУ РІВНІ
19 червня Верховна Рада ухвалила Закон «Про припинення дії Угоди між Урядом України та урядом російської федерації про науково-технічне співробітництво», вчинену 27 серпня 1996 року та ратифіковану Законом від 16 січня 1998 року.
Закон спрямований на захист національних інтересів України та національної безпеки України, а також повністю припиняє співпрацю між міністерствами освіти, науково-дослідними установами, науковими організаціями та товариствами, вищими навчальними закладами та підприємствами тощо. Раніше Уряд денонсував угоди у галузі освіти та науки з російською федерацією та республікою білорусь.
На сьогодні все! 
Нагадуємо, що якщо ви НЕ хочете отримувати цю розсилку, будь ласка, заповніть цю анкету.
Якщо ж хтось із ваших колег, друзів чи знайомих також хоче отримувати цю розсилку, то вони можуть заповнити анкету за посиланням, і ми додамо їхні мейли до переліку адресатів.
З повагою
команда Міністерства освіти і науки