Розсилка для науковців №59

17 жовтня 2022
Шановні науковці, вітаємо!
У новому листі нашої розсилки читайте про конкурс українсько-австрійських науково-дослідних проєктів, затвердження національного плану щодо відкритої науки, благодійний аукціон від НАНЦ та про інші важливі новини й актуальні можливості.
КОНКУРС УКРАЇНСЬКО-АВСТРІЙСЬКИХ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ ПРОЄКТІВ
До 21 листопада триває конкурс спільних українсько-австрійських науково-дослідних проєктів на 2023-2024 роки, що організовує МОН та австрійське Агентство з питань освіти та інтернаціоналізації.
Проєктні пропозиції приймаються за всіма науковими дисциплінами та тематичними напрямами. До участі у конкурсі запрошують науковців закладів вищої освіти, науково-дослідних установ та підприємств.
Про документи, етапи, критерії відбору та інші деталі читайте за посиланням.
ДЛЯ НАУКОВЦІВ, ЯКІ ВИМУШЕНО ПЕРЕБУВАЮТЬ У ЄС,
ОГОЛОШЕНО НОВУ СТИПЕНДІАЛЬНУ ПРОГРАМУ «MSCA4UKRAINE»
У межах заходів ЄС у відповідь на повномасштабне вторгнення рф в Україну оголошено нову цільову стипендіальну програму «MSCA4Ukraine» для підтримки науковців, які вимушено виїхали з України.
Підтримка передбачена для продовження роботи українських дослідників, академічних і неакадемічних установ у державах-членах ЄС і в асоційованих країнах програми ЄС «Горизонт Європа», зі збереженням зв’язків із дослідницькими та інноваційними спільнотами в Україні.
Більше деталей про програму та реєстрація на неї – ось тут.
НАНЦ ПРОВОДИТЬ АНТАРКТИЧНИЙ АУКЦІОН
ДЛЯ ДОПОМОГИ ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ
До Дня захисників та захисниць України Національний антарктичний науковий центр почав благодійний аукціон. На ньому можна придбати унікальні артефакти: український прапор, який майорів на антарктичних вітрах, паспорт полярника, індивідуальну онлайн-екскурсію антарктичною станцією «Академік Вернадський», символічні речі експедицій тощо.
Лоти виставлені на сторінках НАНЦ у фейсбуці та інстаграмі. Зібрані кошти підуть на технічне оснащення одного із підрозділів ЗСУ, в якому полярники захищають Україну.
Аукціон триватиме до 00:00 17 жовтня. Переможцем за кожним лотом стане той, хто запропонує найвищу ціну на момент закінчення розіграшу.
УРЯД ЗАТВЕРДИВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО НАЦІОНАЛЬНУ ЕЛЕКТРОННУ НАУКОВО-ІНФОРМАЦІЙНУ СИСТЕМУ «URIS»
Постановою Кабінету Міністрів України затверджено Положення про Національну електронну науково-інформаційну систему «URIS» і Перелік пріоритетних інформаційних ресурсів системи.
Система «URIS» (Ukrainian Research Information System) функціонуватиме з метою зберігання, аналізу, моніторингу та управління даними про наукову і науково-технічну діяльність працівників українських освітніх та наукових установ.
Впровадження системи:
  • спростить доступ до наукової інформації;
  • зменшить кількість бюрократичних процедур та дублювання робіт у звітній документації;
  • покращить представлення результатів вітчизняних наукових досліджень;
  • полегшить пошук нових ідей та технологій для українських підприємців.
НАЦІОНАЛЬНИЙ РЕПОЗИТАРІЙ ВІДКРИВАЄ ДОСТУП ДО АКАДЕМІЧНИХ ТЕКСТІВ
Набули чинності Зміни до Регламенту роботи Національного репозитарію академічних текстів (НРАТ). Що змінено:
  • відвідувачі НРАТ нарівні із зареєстрованими користувачами зможуть безоплатно переглядати і завантажувати електронні версії академічних текстів у будь-якому обсязі;
  • академічні тексти можна знайти через інтернет-пошуковики;
  • сервіси, які працюють з текстовими індексами, отримають доступ до індексації академічних текстів НРАТ, що дозволить значно підвищити ефективність автоматичних антиплагіатних перевірок;
  • автоматизується передавання матеріалів до репозитарію від закладів вищої освіти та наукових установ.
ПРИЙОМ ЗАЯВОК НА УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ
«МОЛОДІЖНА НАУКА ЗАРАДИ МИРУ ТА РОЗВИТКУ»
До 21 жовтня триває приймання заявок та матеріалів для участі у Міжнародній благодійній науково-практичної конференції «Молодіжна наука заради миру та розвитку», яка проходитиме в онлайн-форматі 9-11 листопада.
Повідомлення про участь будуть надіслані до 25 жовтня. Усі прийняті тези опублікують у Збірнику матеріалів конференції. Після завершення конференції найкращі матеріали доповідей буде рекомендовано до друку у фахових виданнях Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Докладніша інформація про конференцію, умови участі, публікацію матеріалів, організаторів та їхні контакти – за посиланням.
ПРИЙОМ ЗАЯВОК НА ІХ МІЖНАРОДНУ АНТАРКТИЧНУ КОНФЕРЕНЦІЮ
Національний антарктичний науковий центр запрошує дослідників Антарктики та Південного океану до участі ХІ Міжнародній антарктичній конференції. Захід пройде онлайн 10-12 травня 2023 року в Києві й буде присвячений 160-літтю з дня народження В.І. Вернадського.
Наукові напрями конференції:
  • науки про Землю (геологічні, геофізичні, геодезичні, гляціологічні, геоекологічні дослідження та інші суміжні дисципліни);
  • науки про життя (біологічні, медико-фізіологічні дослідження та інші суміжні дисципліни);
  • фізичні науки (гідрометеорологічні, океанографічні, геокосмічні дослідження та інші суміжні дисципліни);
  • міжнародне співробітництво: суспільно-географічні та політико-правові аспекти вивчення та освоєння Антарктики.
Дедлайн для подання заявок – 1 лютого 2023 року. Деталі – за посиланням.
УКРАЇНА ПРИЄДНАЛАСЬ ДО КРАЇН ЄС, ЩО МАЮТЬ ЗАТВЕРДЖЕНИЙ ПЛАН РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИНЦИПІВ ВІДКРИТОЇ НАУКИ
Уряд схвалив розпорядження «Про затвердження національного плану щодо відкритої науки». Відтепер Україна приєдналась до країн ЄС, що мають подібний затверджений план.
Документ є черговим кроком на шляху інтеграції України до Європейського дослідницького простору. Його виконання забезпечить реалізацію Угоди між Україною, з одного боку, і Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії, з іншого, про участь України у Рамковій програмі «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021 – 2025), комплементарній до програми «Горизонт Європа».
На сьогодні все! 
Нагадуємо, що якщо ви НЕ хочете отримувати цю розсилку, будь ласка, заповніть цю анкету.
Якщо ж хтось із ваших колег, друзів чи знайомих також хоче отримувати цю розсилку, то вони можуть заповнити анкету за посиланням, і ми додамо їхні мейли до переліку адресатів.
З повагою
команда Міністерства освіти і науки