Розсилка для науковців №63

12 грудня 2022
Шановні науковці, вітаємо!
Сьогодні у нашій розсилці читайте про підтримку від академій наук Польщі та США, конкурс від Массачусетського технологічного інституту, прийом пропозицій для розвитку наукових ініціатив від асоціації «COST» та про інші новини.
ПРОГРАМА ПІДТРИМКИ ВІД ПОЛЬСЬКОЇ ТА АМЕРИКАНСЬКОЇ АКАДЕМІЙ НАУК
Національна академія наук (NAS) США та Польська академія наук (PAN) оголосили конкурс щодо створення українських дослідницьких груп. Кожна група отримає 600 тис. доларів за три роки роботи.
Програма відкрита для науковців з українським громадянством та дослідників, які працюють в українських наукових підрозділах станом на 24 лютого 2022 року. Учені зможуть працювати дистанційно, зокрема перебуваючи в Україні.
Щоб подати заявку на участь у програмі, науковці мають спочатку звернутися до інституту Польської академії наук. Потім заявку оцінить група експертів з Польської академії наук та Академії наук США. Оцінюватимуться проєкти у кілька етапів, остаточне рішення прийматимуть PAN і NAS.
«COST» ПРИЙМАЄ ПРОПОЗИЦІЇ ДЛЯ СПІЛЬНОГО РОЗВИТКУ ІНІЦІАТИВ
У ВСІХ ГАЛУЗЯХ НАУКИ І ТЕХНІКИ
Асоціація фінансування інноваційних і дослідницьких мереж «COST» оголосила про приймання пропозицій для спільного розвитку ініціатив у всіх галузях науки і техніки шляхом пан’європейської співпраці.
Збір пропозицій – 25 жовтня 2023 року о 12 годині. Планується затвердити до 70 нових заходів мережі «COST». Пропозиції необхідно подавати в електронному вигляді шляхом онлайн-інструменту подання e-COST. Для отримання додаткової інформації та вказівок заявникам пропонується зв’язатися з національним координатором мережі «COST» (CNC). Детальніше про «COST» – за посиланням.
КОНКУРС НА СТВОРЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ МЕДИЧНИХ ПРИЛАДІВ ВІД МІТ
Клініцистів та корпоративних спонсорів запрошують подати заявки на весняний цикл конкурсу ідей від Массачусетського технологічного інституту. МІТ готовий розглянути заявки від українських клініцистів і лікарень щодо ідей медичних приладів – тих, яких немає в наявності, але які зараз потрібні Україні (або наявні варіанти дорогі тощо).
Запропонована розробка може бути механічного, електричного або комбінованого типу та відповідати часовим обмеженням (семестру). Перелік минулих проєктів – за посиланням. Вони варіювалися від хірургічних інструментів до терапевтичних пристроїв і настільних симуляторів для дослідницького використання.
Термін подання заявок (орієнтовний обсяг – 1-2 сторінки) – 6 січня 2023 р. Шукайте детальну інформацію щодо участі за посиланням.
EPFL ПРОВОДИТЬ ОПИТУВАННЯ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ НАУКОВЦІВ
Група дослідників зі Швейцарського університету Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) проводить дослідження впливу повномасштабного вторгнення російських військ в Україну на українських учених. Проведення такого дослідження важливе для розуміння наслідків цієї ситуації та розвитку освіти і науки в Україні та загалом у світі. Отримані результати також дозволять розробити пропозиції щодо підтримки України та її академічної спільноти під час та після війни.
Пройти опитування, яке займе 10-15 хвилин часу, можна за посиланням.
ВИЗНАЧЕНО ЛАУРЕАТІВ ПРЕМІЇ ПРЕЗИДЕНТА ДЛЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ
ТА ПРЕМІЇ ІМ. Б. ПАТОНА
Указом Президента Володимира Зеленського присуджено премії для молодих учених 2022 року. Премії отримають автори 32 наукових робіт. Розмір кожної – 40 тис. грн.
Також Президент підписав указ про присудження Національної премії України ім. Бориса Патона 2022 року. Її присуджено колективам дослідників за роботи:
  • «Технології для систем захисту військовослужбовців: функціональні матеріали, композити та покриття»;
  • «Медичне забезпечення сил оборони на засадах єдиного медичного простору»;
  • «Організація екстреної медичної допомоги та лікування гострої крововтрати в умовах бойових дій та клінічній практиці»;
  • «Створення органічних сполук для сучасної медицини – важливої складової безпеки та обороноздатності України».
ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ: ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ РЕЄСТРАЦІЇ ТА ОБЛІКУ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ, ДОСЛІДНО-КОНСТРУКТОРСЬКИХ РОБІТ І ДИСЕРТАЦІЙ
МОН пропонує до громадського обговорення проєкт наказу «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації та обліку науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт і дисертацій, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 24 березня 2022 року № 271».
Проєкт розроблено з метою упорядкування та удосконалення механізму реєстрації та обліку науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт і дисертацій за допомогою електронної системи з віддаленим доступом; деталізації процесів з оформлення та внесення змін у реєстраційні та облікові документи.
Зауваження та пропозиції приймаються до 16 грудня на dvyhun@mon.gov.ua.
На сьогодні все! 
Нагадуємо, що якщо ви НЕ хочете отримувати цю розсилку, будь ласка, заповніть цю анкету.
Якщо ж хтось із ваших колег, друзів чи знайомих також хоче отримувати цю розсилку, то вони можуть заповнити анкету за посиланням, і ми додамо їхні мейли до переліку адресатів.
З повагою
команда Міністерства освіти і науки