(Українська) Розсилка для науковців №64

29 грудня 2022

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Шановні науковці, вітаємо!
В останній розсилці нинішнього року читайте про актуальні українські та міжнародні конкурси для вчених, підсумки відбору проєктів у межах програми «Горизонт 2020» та новий антарктичний сезон, який розпочав криголам «Ноосфера».
КОНКУРС «ПЕРЕДОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ В ГАЛУЗІ МАТЕМАТИЧНИХ, ПРИРОДНИЧИХ І ТЕХНІЧНИХ НАУК»
Національний фонд досліджень України оголосив новий конкурс «Кембридж – НФДУ 2022. Індивідуальні гранти на проведення досліджень (розробок) для українських вчених (за підтримки Кембриджського університету, Велика Британія)».
До напрямів, за якими здійснюватиметься фінансування, належить широке коло фундаментальних і прикладних проблем в усіх галузях наук, пов’язаних із розв’язанням найбільш актуальних наукових завдань, спрямованих на технологічний, економічний, соціальний, культурний поступ України.
Заявки можна буде подавати з 29 грудня до 27 січня. Щоб ознайомитись із умовами конкурсу переходьте за посиланням.
КОНКУРС «НАУКА ДЛЯ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ
У ВОЄННИЙ ТА ПОВОЄННИЙ ПЕРІОДИ»
До 31 січня 2023 року прийматимуться заявки на участь у конкурсі проєктів з виконання наукових досліджень і розробок «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди».
З-поміж напрямів конкурсу:
  • розв’язання екологічних проблем, які виникли внаслідок військових дій;
  • подолання розладів здоров’я населення, зумовлених воєнним станом;
  • розв’язання питань продовольчої та енергетичної безпеки;
  • розв’язання соціальних питань, комплексної реабілітації різних груп населення;
  • посилення захисту об’єктів критичної інфраструктури.
Умови конкурсу та повний перелік напрямів розміщено за посиланням.
КОНКУРС У МЕЖАХ ПРОГРАМИ «ГОРИЗОНТ ЄВРОПА»:
ТРИВАЄ ПРИЙМАННЯ ЗАЯВОК
До 9 березня приймаються пропозиції на участь у конкурсі «Послуги дослідницької інфраструктури для підтримки досліджень у сфері охорони здоров’я, прискорення зеленої та цифрової трансформації та розвитку провідних знань» Рамкової програми ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт Європа».
Конкурс сфокусований на наданні послуг інтегрованих дослідницьких інфраструктур з метою реалізації досліджень та технологій для розв’язання суспільних проблем, зокрема викликів у сфері охорони здоров’я, переходу до зелених та цифрових технологій, стійкості до криз, а також розвитку новітніх знань.
Передбачено, що дослідники з України зможуть отримати інформаційну підтримку, допомогу в підготовці заявок до конкурсу, матимуть пріоритет у відборі за рівних наукових заслуг, а також розширені можливості, зокрема спеціальне навчання та тривалість візитів (понад 3 місяці).
ПРИЙОМ ЗАЯВОК НА СТИПЕНДІЇ LINDA HALL LIBRARY’S 2023-24
Бібліотека Лінди Холл запрошує дослідників подати заявки на стипендії з історії науки та суміжних гуманітарних галузей на 2023-24 роки. Ці стипендії надають перспективним науковцям фінансову підтримку для вивчення колекцій бібліотеки та приєднання до динамічної інтелектуальної спільноти внутрішніх експертів, стипендіатів і вчених з інших культурних і освітніх закладів Канзас-Сіті.
Детальна інформація розміщена на сайті Linda Hall Library Fellowships. Дедлайн подачі заявок –  20 січня 2023 року.
На додаток до загальних дослідницьких стипендій, з якими можна ознайомитись на офіційній сторінці Linda Hall Library Fellowships, бібліотека пропонує кілька стипендій, спрямованих на певні групи дослідників. Серед них – віртуальна стипендія для України, що пропонується у партнерстві з британсько-українською ініціативою Twinning. Стипедія передбачає до двох місяців фінансування українському докторанту чи постдокторанту в розмірі 5000 доларів США на місяць. Серед обов’язкових вимог до кандидатів – вільне володіння англійською мовою.
«НООСФЕРА» РОЗПОЧАЛА НОВИЙ АНТАРКТИЧНИЙ СЕЗОН
24 грудня флагман українського науково-дослідного флоту – криголам «Ноосфера» – вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику. Це вже другий його антарктичний сезон під синьо-жовтим прапором. Капітаном судна, як і минулого разу, є Павло Панасюк.
Нинішня експедиція є спільною українсько-польською і фінансована переважно Польською антарктичною програмою (що є дуже помічним для нас в умовах скороченого через повномасштабну війну бюджету). Тож спочатку «Ноосфера» вирушить до польської антарктичної станції «Арцтовський».
Очікується, що криголам дістанеться «Вернадського» до кінця січня наступного року. Докладніше читайте за посиланням.
ЗА РАХУНОК КОШТІВ ПРОГРАМИ «ГОРИЗОНТ 2020» НАДАДУТЬ
ФІНАНСОВУ ПІДТРИМКУ 40 УКРАЇНСЬКИМ ПРОЄКТАМ
МОН затвердило підсумки конкурсного відбору наукових, науково-технічних робіт та проєктів, які фінансуються за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу для виконання зобов’язань України у Рамковій програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020».
Загалом було подано 195 пропозицій, 156 з яких відповідали формальним вимогам конкурсу та були передані на наукову експертизу. До її виконання залучили 216 експертів. У конкурсному відборі відібрали 40 проєктів за чотирма напрямами спрямування коштів.
МОЖЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ НФДУ РОЗШИРЕНО НА ЗАКОНОДАВЧОМУ РІВНІ
Парламент ухвалив зміни до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», які стосуються діяльності Національного фонду досліджень України.
Це вдосконалює та розширює можливості діяльності НФДУ, зокрема це стосується конкурсних відборів проєктів, забезпечення роботи всіх напрямів грантової підтримки фонду, його ефективної участі в міжнародному науково-технічному співробітництві.
На сьогодні все!
Нагадуємо, що якщо ви НЕ хочете отримувати цю розсилку, будь ласка, заповніть цю анкету.
Якщо ж хтось із ваших колег, друзів чи знайомих також хоче отримувати цю розсилку, то вони можуть заповнити анкету за посиланням, і ми додамо їхні мейли до переліку адресатів.
З повагою
команда Міністерства освіти і науки