Розсилка для науковців №65

25 січня 2023
Шановні науковці, вітаємо!
У першій розсилці 2023 року читайте про актуальні можливості для українських вчених, лекції від платформи «Ukraine Global Faculty» та про інші важливі новини.
ГРАНТИ СОЛІДАРНОСТІ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ВЧЕНИХ З УКРАЇНИ ВІД EMBO
До 15 лютого триває приймання заявок від професійної організації EMBO (European Molecular Biology Organization), метою якої є сприяння біологічним дослідженням та забезпечення міжнародного обміну науковців.
Гранти солідарності EMBO надають однорічну стипендію:
  • вченим, що починають, продовжують або закінчують докторську дисертацію;
  • постдокторським дослідникам;
  • для дослідницького перебування вчених на рівні професорів і керівників груп.
Кандидати повинні проводити дослідження в одній із предметних областей EMBO у країнах-членах EMBC зі зростаючим статусом участі (Хорватія, Чеська Республіка, Естонія, Греція, Угорщина, Італія, Литва, Люксембург, Польща, Словенія та Туреччина).
UGF: АКТУАЛЬНІ ЛЕКЦІЇ ПРОВІДНИХ НАУКОВЦІВ
ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ СТУДЕНТІВ, АСПІРАНТІВ ТА ВИКЛАДАЧІВ
МОН запрошує студентів, аспірантів та викладачів відвідати платформу «Ukraine Global Faculty», на якій відкрито реєстрацію на курс онлайн-лекцій з кризового менеджменту від британського професора, виконавчого директора Інституту управління стратегічними ризиками (Лондон) Девіда Рубенса (David Rubens).
Курс допоможе виявити основні причини нашої нездатності ефективно підготуватися до кризових подій, а також ознайомить зі структурою і можливостями для управління стратегічними ризиками та кризами.
Перегляд лекцій, що минули, а також запис на майбутні – за посиланнями:
Крім того, 24 січня о 14:00 відбудеться онлайн-лекція доктора К’єлла Андерса Нордстрема (Kjell A. Nordström), шведського економіста, письменника та речника – «Future(S) of Business and the Art of Making Money». Запрошуємо зареєструватися.
МОЖЛИВОСТІ ВІД НФДУ
Національний фонд досліджень України продовжує інформувати про актуальні можливості для українських науковців.
Відкрито реєстрацію на Перший Європейський форум місій ЄС. Програма Форуму зосереджена на трансформаційному політичному підході місій: він надає платформу для інформації та інтерактивного обміну для підтримки всіх зацікавлених сторін на європейському, національному та регіональному рівнях в успішній імплементації місій ЄС. Захід відбудеться в онлайн-форматі 25 січня.
Британська Асоціація Слов’янських та Східноєвропейських Студій (BASEES) пропонує п’ять стипендій для українських науковців у галузі гуманітарних та соціальних наук. Передбачається одноразова стипендія у розмірі 1000 фунтів стерлінгів. Крім того, кожен із стипендіатів отримає членство в BASEES на 12 місяців і зможе представити свої дослідження на регулярних семінарах BASEES Talks. Щоб подати заявку, необхідно заповнити аплікаційну форму до 31 січня.
Конкурс на отримання грантів для візитів молодих науковців НАН України на місячний термін до Охочі взяти участь у конкурсі мають надати коротку наукову біографію (CV) англійською та українською мовами. Деталі – ось тут.
Можливості участі в ініціативах Національного наукового фонду США. Можливості можуть бути використані українськими дослідниками за допомогою існуючих механізмів фінансування NSF. Докладніше – за посиланням.
INFO SCIENCE BOT ПРОДОВЖУЄ ІНФОРМУВАТИ ПРО АКТУАЛЬНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ НАУКОВЦІВ ТА ІННОВАТОРІВ
З 19 березня 2022 року функціонує телеграм-бот Info Science Bot для оперативного інформування науковців, інноваторів та стартапів про новини та можливості. Це сучасний майданчик для обміну інформацією щодо грантової підтримки, мобільності, тимчасового працевлаштування, участі у наукових заходах.
Вже понад 5 тис. зареєстрованих користувачів одержують інформацію про актуальні професійні можливості в Україні та за її межами. Докладніше про бот читайте тут.
НОВИЙ НОМЕР ЖУРНАЛУ «НАУКА ТЕХНОЛОГІЇ ІННОВАЦІЇ»
Державна наукова установа «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації» МОН пропонує ознайомитись з черговим номером наукового фахового журналу «Наука технології інновації».
У цьому випуску журналу ви дізнаєтесь про:
  • світовий досвід комерціалізації технологій у розвитку індустріальних парків;
  • оцінювання науково-інноваційної та освітньої діяльності закладів вищої освіти;
  • реалізацію макету системи пошуку запозичень у текстових масивах;
  • оцінювання результативності політики України на шляху до сталого розвитку;
  • методи вибору пріоритетних військових технологій емпіричним аналізом.
Крім того, авторами журналу всебічно висвітлено тему діяльності підприємств у постпандемічних умовах. Ознайомитись із зазначеними та іншими матеріалами можна, перейшовши за посиланням.
НА «ВЕРНАДСЬКОМУ» ЗАПУСТИЛИ ПОНАД 60 РАДІОЗОНДІВ І ОТРИМАЛИ УНІКАЛЬНІ ДАНІ ДЛЯ СВІТОВОЇ НАУКИ
У 2022 році розпочалася виняткова міжнародна ініціатива – Рік полярного прогнозування, яка проводилася в усьому світі. Її місія – покращити можливості прогнозування атмосферних умов для полярних регіонів та за їхніми межами.
Попри повномасштабну війну, Україна активно долучилася до ініціативи. Уперше в історії українських антарктичних експедицій наші метеорологи почали постійні дослідження атмосфери за допомогою радіозондів.
За час моніторингового періоду з усіх станцій запустили 609 радіозондів, 63 з них були запущені саме українськими вченими з «Вернадського», а це – досить велика частка, майже 10%. Подія є надзвичайно важливою, адже кожен успішний політ зонда дав змогу одержати унікальні дані, які тепер вивчають науковці з усього світу.
ЗБЕРЕЖЕНО УНІКАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ОБ’ЄКТ, ЯКИЙ МАЄ ВИНЯТКОВЕ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ВІТЧИЗНЯНОЇ ТА СВІТОВОЇ НАУКИ
На черговому засіданні Уряду прийнято рішення щодо збереження унікального наукового об’єкта, який має виняткове значення для вітчизняної та світової науки – «Магнітодинамічного комплексу Державної установи «Інститут технічних проблем магнетизму Національної академії наук України» (місто Харків)».
Науковий об’єкт передано на баланс Інституту проблем машинобудування імені А. М. Підгорного Національної академії наук України.
На сьогодні все!
Нагадуємо, що якщо ви НЕ хочете отримувати цю розсилку, будь ласка, заповніть цю анкету.
Якщо ж хтось із ваших колег, друзів чи знайомих також хоче отримувати цю розсилку, то вони можуть заповнити анкету за посиланням, і ми додамо їхні мейли до переліку адресатів.
З повагою
команда Міністерства освіти і науки